A fiatal Franz Kafka útikönyvek írásából akart meggazdagodni

KULTÚRA
2017 január 27., 16:42
comments 30

Ez még Az átváltozás megírását megelőző években történt, és az eddigi legrészletesebb Franz Kafka-életrajzból, Reiner Stach háromkötetes munkájából derült ki. 

A Stach által összegyűjtött információk szerint Kafka még egy üzleti tervet is összerakott, miközben legjobb barátjával, Max Broddal utazták át Európát 1911 nyarán. 

(Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet)
photo_camera (Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet)

Ekkor még messze volt az a fajta útikönyv és információrobbanás, ami ma várja az utazókat, az előző század elején még leginkább csak az útikönyvműfaj atyjának számító Baedeker-könyvekből lehetett tájékozódni. Viszont ezekben csak a szállók és éttermek voltak listázva, hiányoztak belőlük az apró helyi érdekességek és trükkök, amik Kafka szerint igazán érdekesek egy utazó számára. 

Főleg az olyan részletek érdekelték, hogy melyik napokon olcsóbbak a belépők a múzeumokba vagy hogy hol lehet ingyen megtekinteni egy koncertet, milyen közlekedési módokat érdemes igénybe venni. És így tovább, egy rakás olyan életvezetési és spórolási tanácsról van szó, ami ma már rengeteg útikönyv sajátja, de a korban még nem léteztek. Sőt, Kafka és Brod még azt is felvetette, hogy arra is ki kéne térni, hol lehet egy adott városban szexuális/erotikus szórakoztatást találni jó pénzért. 

Stach szerint Kafka és Brod biztos volt benne, hogy ha lenne egy olyan útikönyv, ami mindezekre a kérdésekre választ adna, és mellette tartalmazna néhány meggyőző és árérték-arányban erős ajánlást, akkor pillanatok alatt lenyomnák az útikönyvpiacot. Egyszerre több nyelven történő publikálásban és hatalmas bevételben gondolkodtak. Ugyanakkor a feljegyzésekből az is kiderült, hogy Kafka azért lenézte a klasszikus szuvenírgyűjtő, hobbifotós turistákat. 

Viszont hiába írtak végül egy ötoldalas üzleti tervet, az egészből végül nem lett semmi. Stach könyve szerint azért, mert annyira féltek attól, hogy egy kiadó ellopja majd a remek ötletüket, hogy csak jelentős előleg megfizetése után lettek volna hajlandóak előadni a projektjüket. Idáig viszont már nem jutottak el soha. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.