Toxinnal szennyezett felvágott és rizs miatt kapott hasmenést 126 rendőr a déli határnál

határ
2017 január 27., 06:06
comments 240

A január 2-i ebédre elfogyasztott párolt rizs és a tavaszi felvágott miatt betegedett meg a hónap elején 126 rendőr a déli határnál. Ezekben az ételekben ugyanis toxint termelő, B. cereus nevű baktériumot mutattak ki a laborvizsgálatok, írja a Magyar Nemzet.

Január 2-án és 3-án összesen 61 rendőr betegedett meg, egy nappal később további 49, majd újabb 16 rendőrnél jelentkeztek az akut gyomor- és bélrendszeri panaszok, hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom. Kórházi ápolásra ugyan senkinél nem volt szükség, de az érintettek kiestek a szolgálatból. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közölte, hogy a megbetegedések után négy Bács-Kiskun, Csongrád, illetve Békés megyei helyszínen végeztek ellenőrzéseket. A négy helyszínen a szakemberek 103 laboratóriumi mintát vettek.

  • Ellenőrizték a kiskunhalasi Csipke Hotel Kft. Expressz éttermét,ahol január 2-án ettek a rendőrök, 
  • de negvizsgálták az AMO Bt. orosházi szendvicskészítő műhelyét, 
  • illetve a cég szegedi élelmiszercsomag-összeállító műhelyét, 
  • továbbá a Hungaro-Food 2009 Kft. békésszentandrási húsüzemét is. 

A lap szerint mikrobiológiai vizsgálat a január 2-ai ebédre kiadott párolt rizs eltett ételmintájából nagy mennyiségben, és az orosházi szendvicskészítő műhelyben megmintázott tavaszi felvágottból alacsonyabb csíraszámban toxint termelő B. cereust mutatott ki. A B. cereus, illetve toxinja edig akut bélrendszeri tüneteket okozhat.

A Nébih közölte, hogy mivel az orosházi szendvicskészítő műhely, illetve a szegedi élelmiszercsomag-összeállító műhely illegálisan – bejelentés, illetve külön engedély nélkül – működött, tevékenységüket azonnali hatállyal felfüggesztették.

A cég a Magyar Nemzetnek azt mondta, szó sincs arról, hogy illegálisan működtek volna, csak annyi történt, hogy az egyik üzemükben nem volt almamosó, illetve a két üzem közötti távolság (kb.60 kilométer) több volt a szabályokban megjelölt 40 kilométernél, így ezt már ipari jellegű tevékenységként kellett volna végezniük. A lap szerint a rendőrség már korábban is szerződésben állt, 2013-ban több kapitányságon takarítási tevékenységgel bízták meg őket.

Pintér Sándor belügyminiszter a múlt szerdai határszemléje után azt mondta, hogy a 126 rendőrt ledöntő, gyomorpanaszokkal, hányással, hasmenéssel járó betegség oka részben az volt, hogy nem tartották be az élelmiszerek készítésére és tárolására vonatkozó szabályokat. A belügyminiszter szerint az érintettek nagyon gyorsan, két-három nap után újra szolgálatra tudtak jelentkezni, és többeknél a betegség lefolyását befolyásolta, hogy influenzaszerű fertőzésben szenvedtek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.