Meg lettek számlálva a szemre szép, de ízre pocsék, kásás, vizes paradicsomok napjai!
V-É-G-R-E!!!!!
Aki valaha harapott már a minden bolt összes paradicsomospultját elárasztó hollandi klónba, átérzi, amit most érzek. A kizárólag a modern élelmiszerkereskedelem igényeit szem előtt tartó klón hatására már majdnem leszoktam erről az alapvető élelmiszerünkről, de annyira, hogy már a lecsót is hámozott konzervparadicsomból csináltam inkább.
Ennek most vége lehet. Kínai és amerikai kutatók január 27-én publikált tanulmányukban nyilvánosságra hozták
az ízletes paradicsomhoz vezető genetikai térképet.
Mint oly sokszor, a megoldás most is az, hogy
vissza kell térni a régi, jól bevált, sokszínű paradicsomfajtákhoz.
Azokhoz, amik szemre talán nem olyan szépek, nem tökéletes, kemény piros labdacsok a pulton, cserébe zamatosak, ízesek, húsosak, teltek és
csúnyák.
A lényeg, hogy a kutatók szerint a forma, méret és eltarthatóság helyett az ízre kéne koncentrálni. A kutatás egyik vezetője, a Florida Egyetem biológusa, Harry Klee 22 éve tanulmányozza a paradicsomokat. A mostani kutatáshoz 101 paradicsomfajtát kóstolt meg, 398 fajtán pedig kémiai és genetikai elemzést végeztek. Ez alapján arra jutottak, hogy a paradicsom ízét a tulajdonságok összessége határozza meg. Például az ízletes, vad paradicsomokban 13 olyan összetevőt találtak, amelyek hiányoztak az új típusú hibridekből. Ezután sikerült meghatározni, hogy mely gének befolyásolják ezeknek az összetevőknek a termelését.
Így most feltámadt a remény, hogy az új típusok és a régi fajták célzott keresztezésével újra ízletes paradicsomokat lehet termelni. (Via Popular Science)
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.