Ferenc pápa nem hajlandó többet pénzérméken szerepelni

külföld
2017 január 27., 17:13
comments 73

Ferenc pápa képmása nem szerepel többé a Vatikán által kibocsátott euróérméken, a 2017-es fémpénzeken már csak a pápai címer lesz látható - erősítette meg a vatikáni filatéliai és numizmatikai hivatal.

A változásra az Európai Unió kedden megjelent hivatalos közlönyében utaltak először. 

Az illetékes vatikáni hivatal szerint a katolikus egyházfő személyesen hozta meg a döntést, amelynek következtében az euró 2002-es vatikáni bevezetése óta első ízben nem szerepel a kormányzó pápa portréja az Európai Unió közös valutáján. Maga Ferenc pápa is három különféle verzióban látható a korábbi kibocsátású, 1 centestől a 2 eurósig terjedő vatikáni érméken. 

50 eurocentes vatikáni érme, rajta még XVI. Benedek pápa arcképével,  2010-ből (AFP PHOTO / VINCENZO PINTO)
photo_camera 50 eurocentes vatikáni érme, rajta még XVI. Benedek pápa arcképével, 2010-ből (AFP PHOTO / VINCENZO PINTO)

Bár a Vatikán nem tagja az Európai Uniónak, jogosult pénzverésre. Egy 2010-es megállapodás alapján 2,3 millió euró összértékben van joga fémpénzt kibocsátani, továbbá van egy kisebb, változó összegű kerete is. 

A vatikáni euróérmék igen keresettek a gyűjtők körében, és az egyházi állam köteles az általa veretett érmék legalább 51 százalékát nyilvános forgalomba hozni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.