Ferenc pápa nem hajlandó többet pénzérméken szerepelni

Ferenc pápa képmása nem szerepel többé a Vatikán által kibocsátott euróérméken, a 2017-es fémpénzeken már csak a pápai címer lesz látható - erősítette meg a vatikáni filatéliai és numizmatikai hivatal.

A változásra az Európai Unió kedden megjelent hivatalos közlönyében utaltak először. 

Az illetékes vatikáni hivatal szerint a katolikus egyházfő személyesen hozta meg a döntést, amelynek következtében az euró 2002-es vatikáni bevezetése óta első ízben nem szerepel a kormányzó pápa portréja az Európai Unió közös valutáján. Maga Ferenc pápa is három különféle verzióban látható a korábbi kibocsátású, 1 centestől a 2 eurósig terjedő vatikáni érméken. 

50 eurocentes vatikáni érme, rajta még XVI. Benedek pápa arcképével, 2010-ből (AFP PHOTO / VINCENZO PINTO)

Bár a Vatikán nem tagja az Európai Uniónak, jogosult pénzverésre. Egy 2010-es megállapodás alapján 2,3 millió euró összértékben van joga fémpénzt kibocsátani, továbbá van egy kisebb, változó összegű kerete is. 

A vatikáni euróérmék igen keresettek a gyűjtők körében, és az egyházi állam köteles az általa veretett érmék legalább 51 százalékát nyilvános forgalomba hozni. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.