Orosz oligarcha londoni luxusvillájában nyitottak hajléktalanszállót anarchista házfoglalók

A 15 millió fontot érő épületet egy kisebb halnak számító orosz oligarcha, Andrey Goncharenko vásárolta meg még 2014-ben. Az ötemeletes luxusépületet az ANAL, azaz az Autonomous Nation of Anarchist Libertarians elnevezésű anarchista csoport foglalta el. Elmondásuk szerint egy nyitott ablakon másztak be január 23-án, azóta pedig már 25 hajléktalan embert szállásoltak el itt, akik addig a közeli Victoria pályaudvar környékén aludtak az utcán. 

Az egyik házfoglaló, a 23 éves Tom Fox szerint bűncselekmény, hogy annyi ember alszik az utcákon, miközben a város tele van üresen álló épületekkel. Egy friss jelentés szerint Nagy-Britanniában jelentősen megnőtt az utcán élő emberek száma, 2016-ban több mint négyezren kellett, hogy az utcán aludjanak. Magyarországról nézve ez a szám egészen abszurdan hat, hiszen itt sokkal kisebb lakosság mellett is bőven tízezer fölött lehet az utcán élők száma, de Angliában ezt az adatot is komoly felháborodás fogadta. 

Egy brit kormányzati becslés szerint pedig legalább 200 ezer olyan ingatlan van, ami több mint féléve üresen áll az országban. 

A házfoglalók az épületben filmvetítéseket szerveznek, közösségi főzésen a környéken élő hajléktalanoknak készítenek ételeket, ruhaosztást szerveznek és beszélgetéseket is terveznek. 

Nem ez az első hasonló akciójuk, számos menőbb környéken foglaltak már el üresen álló ingatlanokat. 

Goncharenko képviseletében egy Giblaltárra bejegyzett cég adott be a foglalás után birtokvédelmi kérelmet, a tárgyalás január 31-én lesz Londonban. 

Az 1300 négyzetméteres ingatlan a Buckingham palota közelében fekszik, korábban a spanyol kulturális intézet működött itt. 

Goncharenko a Gazprom egyik leányvállalatát igazgatja, és az elmúlt években sorra vásárolt fel drága londoni ingatlanokat. (Guardian)