Trump és a mexikói elnök megegyeztek abban, hogy többet nem beszélnek nyilvánosan a falépítésről

külföld
2017 január 27., 19:13
comments 44

Donald Trump és Enrique Pena Nieto nagyjából egy órán át beszélt egymással, de azt egyelőre nem tudni, hogy ki kezdeményezte a hívást, amelyet a mukatársaik egyeztettek.

Trump egy washingtoni sajtótájékoztatón "nagyon jónak, nagyon barátságosnak" minősítette a beszélgetést, és megismételte, hogy "igazságos kétoldalú viszonyt" akar a szomszédos országgal. 

Mexikóvárosban "konstruktívnak és produktívnak" minősítették a beszélgetést. A felek megállapodtak, hogy a fal ügyében mutatkozó nézeteltérést a kétoldalú kapcsolatok összes vonatkozásának áttekintése révén rendezik.

Pena Nieto csütörtökön lemondta washingtoni látogatását Trump aznapi üzenete után, amely szerint ne is menjen oda, ha Mexikó nem állja az építés költségeit.

"A két elnök elismerte, hogy világos és nyilvános nézeteltérésük van az érzékeny téma kapcsán" - hangzik a mexikóvárosi elnöki hivatal közleménye. 

A beszélgetés során szó volt a kétoldalú kereskedelemben mutatkozó jelentős amerikai deficitről is. Érintették azt is, hogy "milyen fontos a két nemzet barátsága, és közös munkája a kábítószer- és fegyver csempészet leállítása. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.