A brit templomfenntartó alap kempingezőket is beenged Isten házaiba

külföld
2017 január 29., 09:12
comments 40

Hangulatos riportot közölt a Telegraph a Nagy-Britanniában egyre népszerűbb új buliról, a champingről. A champing a templom (church) és a kemping (camping) szavak összeolvasásából jön létre, magyarra lefordítva még jobban hangzik, mint az angol változat: temping.

A chiselhamptoni Szent Katalin kápolna. Itt kempingeztek a Telegraph riportjának szerzői. (Forrás: Wikipédia)
photo_camera A chiselhamptoni Szent Katalin kápolna. Itt kempingeztek a Telegraph riportjának szerzői. (Forrás: Wikipédia)

Nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy a név alapján kitaláljuk, miről is van szó: hát arról, hogy

Nagy-Britanniában lehet templomokban kempingezni.

A brit templomok megőrzéséért felelős Churches Conservation Trust kifejezetten bátorítja azokat, akik egy templomban akarnak éjszakázni, összesen 12, az alap kezelésében lévő templom vagy kápolna közül választhatnak.

photo_camera A chiselhamptoni kápolna belseje. Itt lehet aludni. (Forrás: Wikipédia)

Ezek általában olyan templomok, amikben már nem nagyon tartanak miséket. Nagy-Britanniában sok ilyen, elhagyatott templom és kápolna van, amiknek már nincsen saját gyülekezetük. Az épületek megőrzésének felelősei pedig úgy döntöttek, hogy inkább beengedik az érdeklődőket néhány épületbe, minthogy hagyják a templomokat csak úgy magukban állva lerohadni.

A tempingezésért természetesen fizetni is kell, az ár 19 és 59 font/fő/éj között változik. Ez forintban mostani árfolyamon kb. 6900 és 21600 körül van.

A dolog egészen népszerű, tavaly 600 vendégéjszakát töltöttek templomokban az érdeklődők, ezzel szép összeggel segítették a templomok fenntartóját is. (The Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.