A kínaiak mikrohullámú ágyúval lőhetik le az égről a repülőket

TECH
2017 január 29., 21:23
comments 140

Huang Venhua, a kínai Északnyugati Nukleáris Technológiai Intézet kutatója és csapata hat éve dolgozik a mikrohullámú fegyvereken. Mostanra jutottak el odáig, hogy egy munkapadra szerelhető méretű példányt alkossanak. Akkorát, amekkorát már képesek lehetnek járművekre szerelni, vagyis

megoldották a legfontosabb problémát, és hordozhatóvá tették ágyújukat.

A méretcsökkentés csak része volt a problémának, Huangék azt is megoldották, hogy a fegyver elég erős maradjon ahhoz, hogy

kisüthesse az ellenség fegyverrendszereinek elektronikáját.

Vagyis a mikrohullámú ágyúval repülőket szedhetnek le a levegőből és tankokat béníthatnak meg a harcmezőn.

A mikrohullámú ágyú aduász lehet a harctéren, mert még azokat az elektronikai rendszereket is le tudja bénítani, amelyeket az elektromágneses impulzusok ellen árnyalnak. A fegyver 300-300000 megahertzes sugárral bombázza a célpontját, ezzer túlfeszültséget okozva az áramkörökön.

Az eszköz felhasználásának lehetőségei szinte korlátlanok. A mikrohullámú ágyuk mellett mikrohullámú aknákat, csapdákat is telepíthetnek, de fejleszthetnek belőlük rakétavédelmi rendszereket és még az ellenség éjjellátó- és hőkameráit is megbéníthatják.

Támadófegyverként is hasznosíthatók. Drónra szerelve lebéníthatják az ellenség légvédelmi eszközeit, kommunikációs rendszereit és parancsnoki központjait. Vagyis akár teljes hadosztályok mozgását is lebéníthatják, nemcsak egyes eszközökét. (Via Popular Science)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.