Benoit Hamon a francia baloldal államfőjelöltje

2017 január 29., vasárnap 21:01
64
Benoit Hamon. Fotó: AFP / Bertrand Guay Fotó: BERTRAND GUAY

Az egykori oktatási miniszter Benoit Hamon nyerte a baloldal előválasztását Franciaországban, így ő indulhat harcba a Szocialista Párt élén a 2017-es elnökválasztáson. 

Hamon a választáson részt vett állampolgárok szavazatainal 58,6 százalékát szerezte meg, magabiztosan maga mögé utasítva Manuel Valls egykori miniszterelnököt, aki 41,35 százaléknyi voksot kapott. Az eredményt a választás rendezőbizottsága jelentette be vasárnap koraeste, és ez még úgy is biztosnak mondható, hogy eddig a 7500 körzetből csak 4300-ban számolták össze és összesítették a szavazatokat. 

Hamon próbált erős baloldali és liberális üzenetekkel bekerülni a hírekbe: alapjövedelmet, legális marihuánát, és a robotizált üzemek megadóztatását ígéri.

A szocialistáknak valójában - Francoise Hollande államfő katasztrofális népszerűségének "hála" - minimális esélyük van a győzelemre. 

Még a második fordulóba való bekerülés is esélytelennek látszik: jelenleg a jobbközép Francois Fillon, a centrista Emmanuel Macron és a radikális Marine Le Pen is sokkal népszerűbb bármelyik baloldali jelöltnél. (BBC / Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt