Egy kommandós meghalt, hárman megsérültek a Trump által szignált első katonai bevetésen Jemenben

Egy amerikai kommandós meghalt, három másik megsebesült az első olyan amerikai katonai akcióban, amire Donald Trump amerikai elnök, a sereg új főparancsnoka adott utasítást.  

Az al-Kaida egyik sejtje ellen indított, dél-jemeni akcióban a haderő jelentése szerint 14 terrorista sejthez kötődő harcos vesztette életét. Katonai orvosok azt állítják, hogy ennél több áldozata volt a támadásnak: legalább 30-an, köztük 10 nő és gyermekek is meghaltak. 

A tűzharcra Jemen Al-Bayda tartományában került sor. A terrorszervezet közlése alapján életét vesztette a helyi szervezet egyik fontos vezetője, Abdulraoof al-Dhahab is.

A Reuters megszólaltatta az egyik áldozat, a 8 éves Anwar al-Awlaki nagyapját. A lánnyal azonos nevű, Amerikában született apjával - aki hitszónok és al-kaidás ideológus volt - 2011-ben dróntámadás végzett. A nagyapa szerint bűn, hogy gyerekeket ölnek, és ha ez az új amerikai adminisztráció, az nagyon szomorú.

Az amerikai hadsereg azt is közölte, hogy a támadás során értékes információkat szereztek elkövetkező terrortámadások lehetséges terveiről. Foglyokat nem ejtettek. A három kommandós egy katonai gép balul elsült landolás következtében sérült meg. 

A Reuters helyi forrásai szerint a támadást pirkadatkor indították: előbb drónokkal bombázták az al-Kaida vezér házát, majd helikopterek szálltak az épület fölé, ejtőernyősök ereszkedtek a házra, és ekkor vette kezdetét a tűzharc. A terrorszervezet emberei rátámadtak a kommandósokra, mire a helikopterek bombázni kezdték őket, és más épületeket is.

Az Obama-adminisztráció idején az Egyesült Államok több dróntámadást is indított a jemeni al-Kaida sejtek ellen, amelyet a terrorszervezet legveszedelmesebb csoportjai közt tartanak számon, ők vállalták a felelősséget például a Charlie Hebdo magazin szerkesztősége ellen elkövetett támadásért is. 

Amerikai erők 2014 decembere óta nem voltak bevetésen Jemenben, ahol 2015 óta dúl polgárháború. (Reuters)