Egy kommandós meghalt, hárman megsérültek a Trump által szignált első katonai bevetésen Jemenben

2017 január 29., vasárnap 20:41
130

Egy amerikai kommandós meghalt, három másik megsebesült az első olyan amerikai katonai akcióban, amire Donald Trump amerikai elnök, a sereg új főparancsnoka adott utasítást.  

Az al-Kaida egyik sejtje ellen indított, dél-jemeni akcióban a haderő jelentése szerint 14 terrorista sejthez kötődő harcos vesztette életét. Katonai orvosok azt állítják, hogy ennél több áldozata volt a támadásnak: legalább 30-an, köztük 10 nő és gyermekek is meghaltak. 

A tűzharcra Jemen Al-Bayda tartományában került sor. A terrorszervezet közlése alapján életét vesztette a helyi szervezet egyik fontos vezetője, Abdulraoof al-Dhahab is.

A Reuters megszólaltatta az egyik áldozat, a 8 éves Anwar al-Awlaki nagyapját. A lánnyal azonos nevű, Amerikában született apjával - aki hitszónok és al-kaidás ideológus volt - 2011-ben dróntámadás végzett. A nagyapa szerint bűn, hogy gyerekeket ölnek, és ha ez az új amerikai adminisztráció, az nagyon szomorú.

Az amerikai hadsereg azt is közölte, hogy a támadás során értékes információkat szereztek elkövetkező terrortámadások lehetséges terveiről. Foglyokat nem ejtettek. A három kommandós egy katonai gép balul elsült landolás következtében sérült meg. 

A Reuters helyi forrásai szerint a támadást pirkadatkor indították: előbb drónokkal bombázták az al-Kaida vezér házát, majd helikopterek szálltak az épület fölé, ejtőernyősök ereszkedtek a házra, és ekkor vette kezdetét a tűzharc. A terrorszervezet emberei rátámadtak a kommandósokra, mire a helikopterek bombázni kezdték őket, és más épületeket is.

Az Obama-adminisztráció idején az Egyesült Államok több dróntámadást is indított a jemeni al-Kaida sejtek ellen, amelyet a terrorszervezet legveszedelmesebb csoportjai közt tartanak számon, ők vállalták a felelősséget például a Charlie Hebdo magazin szerkesztősége ellen elkövetett támadásért is. 

Amerikai erők 2014 decembere óta nem voltak bevetésen Jemenben, ahol 2015 óta dúl polgárháború. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt