Butlers-csőd: a német franchise-tulajdonos céget érintő eljárás közvetlenül nem érinti a magyar vállalatot

gazdaság
2017 január 30., 19:52
comments 49

Fizetésképtelenséget jelentett, és csődvédelmet kért a Butlers német lakberendezési lánc. A társaság hétfői közleménye szerint az üzletek továbbra is nyitva tartanak, és a dolgozók egyelőre megkapják a fizetésüket, az eljárás célja a kölni központú vállalkozás tartós megújítása, versenyképességének erősítése és piaci átpozicionálása. Az üzletek és a társaság online áruháza továbbra is üzemel, a csődeljárást irányító ügyvédi iroda pedig már megtette a munkatársak januári, februári és márciusi fizetésének biztosításához szükséges intézkedéseket. Utána újra a Butlers felelős a kifizetésekért – közölte Wilhelm Josten alapító-ügyvezetőigazgató.

A Vidámnyik Kft., a Butlers márka kizárólagos magyarországi forgalmazója az MTI-vel közölte: a két cég gazdaságilag egymástól teljesen független, tulajdonosai semmilyen átfedésben sincsenek. Ebből következően a német franchise-tulajdonos céget érintő csődvédelmi eljárás közvetlenül nem érinti a magyar vállalatot, aminek stabil a pénzügyi helyzete. A kft. nem tervezi egyetlen magyarországi üzlet bezárását sem és a webshop is változatlanul működik tovább. A német cég élve a csődvédelemmel továbbra is üzemel, cél a vállalat újrapozícionálása, a piacképesség és a versenyképesség biztosítása érdekében, így a magyar céget is folyamatosan kiszolgálja termékekkel – közölte a kft.

Az 1999-ben indított vállalkozás ezer embert foglalkoztat és több mint 100 lakberendezési boltot üzemeltet Németországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában és Svájcban. További kb. 40 üzlet a kölni cégtől függetlenül, franchise-rendszerben működik, többnyire Németországon kívül, például Magyarországon.

A Handelsblatt német üzleti lap szerint az Ikea versenytársának szánt vállalkozás azért került bajba, mert túl gyorsan bővítette az üzlethálózatát, és miközben a fogyasztók mind több lakberendezési cikket vásárolnak az interneten, online áruházának forgalma stagnált, ráadásul megterhelte az euró gyengülése, mert sok árut Ázsiából importál. Így csökkenő bevétel mellett egyre emelkedtek költségei. A társaság már 2015-ben válságba került, 102,5 millió euró bevétel mellett 12,4 millió euró veszteséget szenvedett el, tavaly 10 millió euróval csökkent a bevétele. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.