Döbbenet: fiatal korában feketék templomait gyújtogatta az önjelölt wisconsini nácivezér

külföld
2017 január 30., 18:03
comments 36
Abraham Lincoln szobra a Wisconsin Egyetem madisoni kampuszán, az egyetem zászlójával. Fotó: Phil Roeder / Flickr CC BY 2.0
photo_camera Abraham Lincoln szobra a Wisconsin Egyetem madisoni kampuszán, az egyetem zászlójával. Fotó: Phil Roeder / Flickr CC BY 2.0

Feketék elleni erőszak miatt ítélték el 12 éve azt a wisconsini egyetemistát, aki éppen fehér nacionalista mozgalom alapításán dolgozik az Egyesült Államok egyik legliberálisabbnak tartott egyetemén, a Wisconsin Egyetem madisoni kampuszán. Ez az az egyetem, aminek hála 2015-ben elkészíthettem a nagy genderszótárt.

Daniel Dropik ennek ellenére is itt próbált náci, illetve ahogy mostanában hívják, alt right szervezetet alapítani. Pechjére ezzel eléggé magára vonta a figyelmet, így elő is kaparódott róla, hogy mielőtt egyetemista lett, már megjárta a börtönt is.

2005-ben, 21 éves korában bűnösnek vallotta magát két, feketék látogatta templomot is felgyújtott. Az egyiket a wisconsini Milwaukeeban, a másikat a michigani Lansingben, összesen 6000 dollárnyi kárt okozva. Dropikot, akit ezért 5 év 3 hónap börtönre ítéltek, bevallottan faji bosszú vezérelte. Korábbi, afroamerikaiakkal való összetűzéseit akarta megtorolni a két gyülekezeten, annak ellenére, hogy nem a gyülekezetek tagjaival gyűlt meg a baja.

Rebecca Blank, az egyetem rektora megdöbbenten értesült erről, és egyből el is rendelte az egyetem eddigi felvételi gyakorlatának felülvizsgálatát. Mint kiderült, eddig a felvételi lapokon nem kérdeztek rá a jelentkezők büntetett előéletére. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy még a vitatható politikai nézetek hirdetése sem törvénytelen, és az önmagában nem sérti az egyetem szabályzatát. (Via Channel 3000)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.