Döbbenet: fiatal korában feketék templomait gyújtogatta az önjelölt wisconsini nácivezér

Abraham Lincoln szobra a Wisconsin Egyetem madisoni kampuszán, az egyetem zászlójával. Fotó: Phil Roeder / Flickr CC BY 2.0

Feketék elleni erőszak miatt ítélték el 12 éve azt a wisconsini egyetemistát, aki éppen fehér nacionalista mozgalom alapításán dolgozik az Egyesült Államok egyik legliberálisabbnak tartott egyetemén, a Wisconsin Egyetem madisoni kampuszán. Ez az az egyetem, aminek hála 2015-ben elkészíthettem a nagy genderszótárt.

Daniel Dropik ennek ellenére is itt próbált náci, illetve ahogy mostanában hívják, alt right szervezetet alapítani. Pechjére ezzel eléggé magára vonta a figyelmet, így elő is kaparódott róla, hogy mielőtt egyetemista lett, már megjárta a börtönt is.

2005-ben, 21 éves korában bűnösnek vallotta magát két, feketék látogatta templomot is felgyújtott. Az egyiket a wisconsini Milwaukeeban, a másikat a michigani Lansingben, összesen 6000 dollárnyi kárt okozva. Dropikot, akit ezért 5 év 3 hónap börtönre ítéltek, bevallottan faji bosszú vezérelte. Korábbi, afroamerikaiakkal való összetűzéseit akarta megtorolni a két gyülekezeten, annak ellenére, hogy nem a gyülekezetek tagjaival gyűlt meg a baja.

Rebecca Blank, az egyetem rektora megdöbbenten értesült erről, és egyből el is rendelte az egyetem eddigi felvételi gyakorlatának felülvizsgálatát. Mint kiderült, eddig a felvételi lapokon nem kérdeztek rá a jelentkezők büntetett előéletére. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy még a vitatható politikai nézetek hirdetése sem törvénytelen, és az önmagában nem sérti az egyetem szabályzatát. (Via Channel 3000)