Most jó civilnek lenni Amerikában: dől a pénz a jogvédőkhöz

Donald Trump első elnöki hetének vannak vesztesei és nyertesei is, az utóbbiak listáján a legmeglepőbb szereplők viszont egészen biztosan az amerikai civil szervezetek. Nem úgy tűnik, hogy az új elnököt különösen érdekelnék a mindenféle jogi megkötések, aminek hatására aggódó állampolgárok százezrei nyúltak a zsebükbe, hogy megsegítsék a jogvédelemmel foglalkozó szervezeteket.

Ételt és vizet osztanak a muszlimok beutazási tilalma ellen tiltakozóknak a Dallas-Fort Worth Nemzetközi Repülőtéren január 28-án. Fotó: G. Morty Ortega/Getty/AFP

Ezek közül is kirívó az ACLU, az American Civil Liberties Union példája. A legegyszerűbben az amerikai TASZ-ként körülírható szervezetnek egyetlen hétvége alatt 24 164 691 dollárt, azaz 

több mint 7 milliárd forintot adományoztak támogatók.

Ez a két nap alatt összekalapozott összeg a hatszorosa annak, amit az ACLU általában egy teljes év alatt összeszed online utalásokból. A jogvédő szervezet vezetője, Anthony Romero szerint soha nem tapasztalt ilyen lelkesedést, és érezni, hogy az amerikaiak nagyon feltüzeltek és tettrekészek.

Az ACLU jogászai fontos szerepet vállaltak a hétvégén az amerikai reptereken rekedt, Donald Trump elnöki rendeletén fennakadt muszlimok megsegítésében, és minden bizonnyal ez is meghozta sokak adakozási kedvét.

A 24 millió dollár összesen 356 306 ember adományából jött össze. Sokan voltak, akik csak ki összeggel segítettek, de bőven voltak nagyon nagyvonalú adományozók is - hírességek és cégek egyaránt.

Az énekesnő Sia azt ígérte, hogy ugyanannyit ad az ACLU-nak, mint a rajongói, egészen akár 100 000 dollárig. Ugyenzt ígérte meg Judd Apatow producer-rendező és Rosie O'Donnell színésznő is, és több ismert hollywoodi játékos is beszállt az adakozásba.

A cégek közül a Trump-közeliséggel megvádolt Uber versenytársa, a Lyft volt a legnagyvonalúbb, ők 1 teljes millió dollárt ajánlottak fel az ACLU-nak:

(New York Magazine, Mashable)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.