Orbán tudomásul veszi, ha az emberek maguk akarnak dönteni az olimpiarendezésről

politika
2017 január 30., 10:02
comments 410
link Forrás

A miniszterelnök a szegedi sajtótájékoztatóján csak tőmondatokban volt hajlandó válaszolni az olimpiai elleni népszavazásról szóló kérdésekre. Azt mondta, az olimpia elleni népszavazásról csak az aláírásgyűjtés után fog nyilatkozni, de 

„a kormány tudomásul veszi, hogy olyan formában hozza meg a döntést, amilyen formában az emberek ezt akarják.”Orbán Viktor és Botka László Szegeden - Fotó: Botos Tamás/444Mivel Orbán Viktor az egyik utolsó ellenzéki vezetésű városban, Szegeden kezdte a hetet, ahol ráadásul pont Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelölte fogadta, érdekesnek ígérkezett, meg tudják-e beszélni, mennyi fejlesztési pénzt kap a következő években a város. Mindketten igyekeztek úgy tenni, mintha egyébként teljesen normális lenne a párbeszéd a kormányoldal és az ellenzék között. 

Csak Botka László kezdte egy finom odaszúrással Szeged fejlesztési terveinek bemutatását. A polgármester Orbán Viktor mellett állva megjegyezte, hogy 

Szegednek nem csak az Európai Unió pénze a fontos, hanem az értékei is, ezért egy igazságos fejlesztési tervet dolgoztak ki. 

Orbán Viktor még a látszatát is kerülni akarta annak, hogy a kormány csak azért szívatni akarná a város, mert MSZP-s polgármester választott magának. A sajtótájékoztatón kikötötte, hogy pártpolitikai kérdésekre most inkább nem akar válaszolni. Mikor megkérdezték, hogy vállalja-e végre a miniszterelnök-jelölti vitát, ha Botka lesz az ellenfele, csak annyit mondott, hogy „az idő majd eldönti”. Később Botka László még ennyit sem válaszolt az ellenzéki összefogásról szóló kérdésre. Úgy tűnik, tényleg kötöttek valami paktumot, hogy pártpolitikáról nem lesz szó.

Fotó: Botos Tamás/444
photo_camera Fotó: Botos Tamás/444

A Szegednek nyújtandó fejlesztési támogatásokról a miniszterelnök elmondta, hogy a kormány támogatja, hogy a városból kiemelt regionális központ váljon. Emlékeztetett arra, hogy a kormány 25 milliárd forintnyi adósságot vitt el a várostól. De Orbán szerint ezzel egyébként nem volt gond, mert azt nem működtetésre, hanem fejlesztésre vették fel korábban

Orbán Viktor bejelentette, hogy négysávosra fogják szélesíteni az M47-es utat, hogy Debrecenen keresztül egyszerűbben el lehessen jutni Szegedről Miskolcra, és ne kelljen Budapest felé kerülni, mint most. A kormány támogatja a szegedi reptér és az élelmiszeripar fejlesztését is.Fotó: MTI/Ujvári SándorAzon túl, hogy Szeged kap egy új hidat a Tisza fölé, amivel fejleszteni tudják a város vasúti összekötéseit, még egy gyalogos-bringás hidat is építenek, valamint felújítják a Belvárosi hidat és a rakpartot. 

A miniszterelnök azt sem bánja, ha Botkáék kiteszik a belvárosi Mars térről a volánbuszokat, ezért az állam visszaadja a városnak a területet, hogy közparkot alakítsanak ki ott. Ugyanakkor lesznek sportfejlesztések is, a kormány pénzéből egy új atlétikai központ épülhet Szegeden. 

Fotó: Botos Tamás/444
photo_camera Fotó: Botos Tamás/444

A sajtótájékoztató végén megkérdezték a miniszterelnöktől, mit gondol Donald Trump kitiltási akciójáról. Az Orbán által is támogatott Donald Trump ugyanis pénteken elnöki rendelettel, azonnali hatállyal és határozatlan időre felfüggesztette szíriai menekültek befogadását, és 120 napra felfüggesztette egyes muszlim országokból érkező menekültek beutazását az Egyesült Államokba. Az beutazási tilalom Szíriára, Iránra, Irakra, Szudánra, Líbiára, Szomáliára és Jemenre vonatkozik.

Orbán szerint minden országnak joga van olyan eszközökkel megvédeni a határait, amilyenekkel tudja. Ő személy szerint a határvédelemre és a határom megerősítésére esküszik. Elmondta, hogy „a tőlünk délre fekvő térségeket nem lehet hosszú távon stabil térségeknek tekinteni”, ezért nem bízhatjuk a biztonságunkat mások stabilitására. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.