Feltörték a cseh külügyminisztérium elektronikus levelezését

külföld
2017 január 31., 13:33
comments 49

Ismeretlen hackerek feltörték Csehország külügyminisztériumának elektronikus levelezését, ám titkos információk nem jutottak hozzá - közölte kedden Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter.

Hozzátette, hogy szakértők úgy tájékoztatták: a számítógépes támadások mögött valószínűleg egy külföldi ország áll.

Zaorálek megjegyezte, hogy a behatolás a cseh külügyminisztérium számítógépes rendszerébe hasonló ahhoz, amilyet az Egyesült Államokban a Demokrata Párt ellen követtek el tavaly. Szavai szerint az internetes betörők több tucat levelezéshez fértek hozzá, egyebek közt az övéhez is.

Zaorálek szerint a támadók olyan szofisztikált módszerekkel dolgoztak, ami valószínűsíti, hogy valamilyen külföldi hatalom támogatásával dolgoztak.

A CTK cseh hírügynökség jelentése szerint a külügyminisztérium szóvivője, Michaela Lagronova azt mondta, hogy az utóbbi hetekben meglehetősen gyakoriak voltak a számítógépes támadások a minisztérium rendszere ellen.

Csehországban az ősszel tartanak parlamenti választásokat, a kampány egyik slágertémája az ország szövetségi rendszere, a NATO és Oroszország közötti helyezkedés lesz. (MTI, Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.