Szélsőjobboldali internetes troll volt a quebeci muszlimgyilkos

külföld
2017 január 31., 07:47
comments 340

A hat halálos áldozatot követeli quebeci mecsetmészárlás gyanúsítottja közismert internetes troll volt, akit francia szélsőjobboldali politikusok inspiráltak, és lelelkes rajongója volt Donald Trumpnak - írta meg a legjelentősebb kanadai napilap, a Globe and Mail.

A 27 éves Alexandre Bissonette egyetemista volt szülővárosában, Quebec Cityben, és egészen tavaly márciusig nem érdeklődőtt a szélsőséges politikai nézetek iránt. Akkor kereste fel hazáját Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője, ami akkora hatással volt Bissonette-re, hogy ő maga is elkezdte terjeszteni az igét.

A Globe and Mail megszólaltatta Bissonette egy Facebook-ismerősét, aki rendszeresen vitatkozott a hat muszlimot meggyilkoló férfival az interneten. Szerinte Bissonette rendszeresen védte Le Pent és Trumpot, miközben pedig a menekülteket támadta. Az ismerős szerint Bissonette nem tűnt teljesen rasszistának, de rajongott a rasszizmussal kokettáló nacionalista mozgalomért.

A lapnak nyilatkozott egy másik férfi is, aki Quebecben egy menekülteket segítő Facebook-oldalt működtet, és aki azt állítja, azonnal felismerte Bissonette-et a rendőrségi fotójáról, mert többször találkozott már vele az interneten.

„Rendszeresen kommentált szélsőséges véleményekkel a közösségi médiában, alázva a menekülteket és a feminizmust. Nem szimpla gyűlölet volt, ez az újnacionalista mozgalom inkább intoleráns, mint gyűlölettel teli.”

A Globe and Mail mindkét forrása szerint Bissonette, aki egyébként egy véradó központban is dolgozott, leginkább azokat a muszlim származású bevándorlókat kritizálta az interneten, akik a Közel-Keletről Európába menekültek.

A lap megszólaltatott többeket, akik még évekkel ezelőtt ismerték a gyanúsítottat, és mind azt mondták, hogy Bissonette csendes, fiú volt, akiről soha nem gondolták volna, hogy ilyesmire lehet képes. Néhányan arról is beszéltek, hogy a vékonyka, rosszul öltözött Bissonette-nek nem nagyon voltak barátai, és gyakran volt erőszakos bullying áldozata. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.