Az EU-tól kér segítséget a kormány a madárinfluenza kezeléséhez

politika
2017 február 01., 05:08

A madárinfluenza miatt eddig több mint hárommillió baromfit mészároltak le az állategészségügyi hatóságok Magyarországon. Az állam száz százalékban megtéríti a kiirtott baromfik piaci értékét és a megsemmisített takarmány költségét. 

A közvetlen kárérték már több mint hárommilliárd forintra rúg. Ebből eddig egymilliárd 164 millió forintot fizettek ki 45 gazdálkodónak, 69 határozat alapján.Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója a Magyar Hirlapnak azt mondta, ez a hárommilliárd forint nem a kár teljes értéke, hanem csak az élő munkát érintő része, valamint egy létfenntartáshoz szükséges minimális értéket jelöl meg. A szakmai szervezet azt javasolja a kormánynak, hogy a közvetett károk miatt ne csak a termelők kapjanak ellentételezést, hanem a kereskedők és a feldolgozók is. 

A Földművelésügyi Minisztérium szerint az Európai Unióban lehetőség van arra, hogy állat- és növényegészségügyi problémák esetén a tagállamok válságkezelési támogatást kérjenek. Magyarország ezt megtette a madárinfluenza miatt, a tárgyalások már megkezdődtek, jelenleg az Európai Bizottság válaszát várják.

A minisztérium szerint feldolgozóüzemeknél a madárinfluenza miatt keletkezett munkaerő-piaci problémák kezelése túlmutat a minisztérium hatáskörén, azonban több tárca együttműködésében készül javaslat a kormány számára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.