Négy amerikai állam is beperelte a Trump-kormányt a beutazási tilalom miatt

2017 február 1., szerda 9:30
237

Eric Schneiderman, New York állam főügyésze. Fotó: Drew Angerer/Getty Images/AFP

Kedden New York, Massachusetts és Virginia is csatlakozott Washington államhoz, amely hétfőn elsőként állt ki az American Civil Liberties Union jogvédő szervezet kezdeményezése mellett, és perelte be az amerikai kormányt a beutazási tilalomról szóló rendelete miatt a szövetségi bíróságon. 

New York állam főügyésze, Eric Schneiderman "alkotmányellenesnek, törvénytelen és alapjában véve Amerika-ellenesnek" nevezte a pénteken szignált rendeletet, amelynek nyomán beutazásra jogosult bevándorlók, kettős állampolgárok sokasága rekedt az ország határain kívül. 

Virginia állam egy jemeni testvérpár ügyben fordult a bírósághoz, akik érvényes zöld kártyával érkeztek a Dulles reptérre, hogy meglátogassák apjukat Michiganban, de a hatóságok visszautasították belépésüket, és az első adandó géppel mehettek vissza Afrikába. A kereset a testvérpár és másik közel 60, a hétvégén hasonlóan járt állampolgár beutazási jogának helyreállítását követeli.

Az állam egy külön keresetet is benyújtott a bíróságra, amely szerint a rendelet veszélyezteti a virginiai egyetemek és oktatási intézmények zavartalan működését is, mivel megnehezíti a látogató vagy tanuló vízummal rendelkező diákok ki- és beutazását. 

Massachusetts állam hasonló okokra hivatkozva csatlakozott az akcióhoz. Hétvégén több tucat ember rekedt a Logan reptéren a rendelet miatt, köztük a University of Massachusetts két iráni tanulója is. Maura Healey, állami főügyész szerint a tilalom káros, kirekesztő és alkotmányellenes, sőt "nemzetiségi és vallási alapon diszkriminatív". Charlie Baker kormányzó is támogatásáról biztosította a keresetet. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt