Négy amerikai állam is beperelte a Trump-kormányt a beutazási tilalom miatt

külföld
2017 február 01., 09:30
comments 231
Eric Schneiderman, New York állam főügyésze. Fotó: Drew Angerer/Getty Images/AFP
photo_camera Eric Schneiderman, New York állam főügyésze. Fotó: Drew Angerer/Getty Images/AFP

Kedden New York, Massachusetts és Virginia is csatlakozott Washington államhoz, amely hétfőn elsőként állt ki az American Civil Liberties Union jogvédő szervezet kezdeményezése mellett, és perelte be az amerikai kormányt a beutazási tilalomról szóló rendelete miatt a szövetségi bíróságon. 

New York állam főügyésze, Eric Schneiderman "alkotmányellenesnek, törvénytelen és alapjában véve Amerika-ellenesnek" nevezte a pénteken szignált rendeletet, amelynek nyomán beutazásra jogosult bevándorlók, kettős állampolgárok sokasága rekedt az ország határain kívül. 

Virginia állam egy jemeni testvérpár ügyben fordult a bírósághoz, akik érvényes zöld kártyával érkeztek a Dulles reptérre, hogy meglátogassák apjukat Michiganban, de a hatóságok visszautasították belépésüket, és az első adandó géppel mehettek vissza Afrikába. A kereset a testvérpár és másik közel 60, a hétvégén hasonlóan járt állampolgár beutazási jogának helyreállítását követeli.

Az állam egy külön keresetet is benyújtott a bíróságra, amely szerint a rendelet veszélyezteti a virginiai egyetemek és oktatási intézmények zavartalan működését is, mivel megnehezíti a látogató vagy tanuló vízummal rendelkező diákok ki- és beutazását. 

Massachusetts állam hasonló okokra hivatkozva csatlakozott az akcióhoz. Hétvégén több tucat ember rekedt a Logan reptéren a rendelet miatt, köztük a University of Massachusetts két iráni tanulója is. Maura Healey, állami főügyész szerint a tilalom káros, kirekesztő és alkotmányellenes, sőt "nemzetiségi és vallási alapon diszkriminatív". Charlie Baker kormányzó is támogatásáról biztosította a keresetet. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.