Trump Obama évfolyamtársát jelölte a legfelső bíróság tagjának

külföld
2017 február 01., 04:42
comments 53

Donald Trump  Neil Gorsuch bírót jelölte a szövetségi legfelső bíróság tagjának a tavaly meghalt Antonin Scalia helyére. Az elnök a jelölést kedd este a Fehér Házban jelentette be. Neil Gorsuch és Donald Trump - Fotó: AFP/Nicholas Kamm

Az elnöknek több jelöltje volt, végül ketten - Neil Gorsuch és Thomas Hardiman - maradtak versenyben, és mindkettőjüket meghívta a bejelentésre. 

A szövetségi legfelső bíróság nagyjából az alkotmánybíróság szerepét tölti be az Egyesült Államokban, egy rakás fontos kérdésben ez a testület mondja ki a végső szót (például az abortusz vagy fegyvertartás szabályozása). A bejelentéskor Trump méltatta Gorsuch kiváló jogi ismereteit és zseniális gondolkodását.Fotó: AFP/Brendan SmialowskiNeil Gorsuch jogászként már dolgozott a legfelső bíróságon, két bírónak is munkatársa volt, majd 2006-ban George W. Bush akkori amerikai elnök a coloradói Denver egyik szövetségi fellebbviteli bíróságának tagjává nevezte ki. A Columbia Egyetemen és a Harvard jogi karán diplomázott, majd az Oxford Egyetemen további tanulmányokat folytatott.  A Harvardon egyébként Barack Obama volt elnök évfolyamtársa volt. Azt vallja, hogy az amerikai alkotmány betűjét híven kell követni, úgy, ahogyan azt az Egyesült Államok alapító atyái megalkották. 

Köztudott róla, hogy ellenzi az eutanázát, továbbá annak a híve, hogy vitás kérdésekben ne szövetségi bürokraták és szabályzók döntsenek, hanem a bíróság. Azt is ellenezte, amikor az Obama-kormányzat előírta a vallási szervezeteknek, hogy finanszírozzák, ha az alkalmazottaik abortusszal kapcsolatos költségeit. 

A demokrata párti politikusok már előre jelezték: a jelölt személyétől függetlenül senkit sem hajlandóak megszavazni. A képviselőházban és a szenátusban azonban a republikánusoknak többségük van. Mivel a republikánusoknak a törvényhozás mindkét házában többségük van, így biztosra vehető, hogy Neil Gorsuch lesz a legfelső bíróság új tagja. (BBC/MTI)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.