Még Kocsis Máté Józsefvárosát is kiborította, hogy a Ludovika Campus építkezése miatt egy évre bezárnák az Orczy kertet

politika
2017 február 02., 14:47
comments 56

Már a fideszes vezetésű Józsefvárosnak is sok, amit a Ludovika Campus fantázianevű közszolgálati egyetemi építkezés irányítói a kerület lakosaival művelnek.

A témával azután kezdtem foglakozni, hogy Sarolta, aki a kerületben lakik, kellemetlen meglepetésről számolt be a levelében. Január 25-én a napi munka után futni ment volna a parkba, amikor a bejáratnál olyan táblát vett észre, ami igencsak meglepte.

A Ludovika felől érkeztem, a park le volt zárva, a kerítésen fent voltak az ilyenkor kötelező fekete leplek, hogy véletlenül se lehessen belátni. Illetve kint volt a térkép, ami szerint gyakorlatilag az egész park le van zárva hosszú-hosszú időre. Az itt zölddel jelzett (a lakosság számára nyitott) rész egy anno 400, most már csak 300 méteres, nagyon rendezetlen és lepukkant állapotban lévő futópálya. Az ezen való futás élvezeti értéke gyakorlatilag nulla, illetve a gyerekeimmel immár nincs sok értelme a parkot látogatni.

A térkép kitétele és a lezárás nagy hirtelenséggel történt, az eset előtt két nappal szintén jártam kint. Akkor még semmi jele nem volt annak, hogy a lakosságot ki akarják söprűzni az Orczyból.

Saroltát azért is meglepte az eset, mert egy, a Ludovika-projekt weboldalán szereplő térképet ő úgy értelmezett, hogy a park középső, lényegi része végig nyitva lesz az építkezés alatt:

Emlékeim szerint ez a térkép a Józsefvárosi önkormányzat újságában is megjelent, talán többször is

- írta a kerületi lakos.

Az ügyben megkerestem a projekt irányítóit és a kerületet is.

Az egyetem lényegében azt írta vissza, hogy igen, tényleg zárva lesz mindent, ez van, lehet továbbhaladni:

Az Orczy-park teljes rekonstrukciója a zöld felület megújításán túl egyebek mellett magában foglalja a parki infrastruktúrát ellátó közművezetékek, az elektromos hálózat és az úthálózat teljes felújítását.(...) A rekonstrukció munkálatai egymással párhuzamosan és a park teljes területén zajlanak. A park teljes területe munkaterület, ezért speciális munka- és balesetvédelmi szabályok érvényesek rá, a közforgalom előtt zárva van. A beruházás tervezése során végig kiemelt szempont volt, hogy a munkálatok ideje alatt is maradjanak közcélra használható felületek. Ennek megfelelően a salakos futókör és a mellette lévő pályák, illetve a kollégium melletti Campus tér is folyamatosan a Látogatók rendelkezésére áll a felújítás ideje alatt.

Ám a kerület ezúttal meglepett minket, kiderült ugyanis, hogy ők a legkevésbé sem örülnek a képtelen helyzetnek, ezt a választ kaptuk ugyanis az imént:

A Ludovika Campus projekt egy állami beruházás, annak megvalósításához kapcsolódó döntéseket nem a Józsefvárosi Önkormányzat, hanem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hozza meg.

Figyelembe véve azonban, hogy az Ön által felvetett kérdés fontos a józsefvárosi emberek szempontjából, a Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete éppen ma fogadott el egy olyan határozatot, melyben kimondta, hogy bár elkötelezett a Ludovika Campus projekt megvalósítása mellett, az Orczy parkban a történelmi kert teljes lezárásával nem ért egyet, valamint felkérte a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, hogy az Orczy park rekonstrukcióját úgy ütemezze, hogy ne legyen olyan időszak, amikor a park rekreációs területének teljes egésze a közönség előtt zárva tart.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.