Megint itt a Putyin

  • Hazánkba látogatott az orosz elnök
  • Orbán Viktor fogadta

Vlagyimir Putyin elrepül

Ahogyan 98 éve Kun Béla, Putyin is repülőgépen távozik Magyarországról. A flightradar szerint az orosz elnöki gép már a kifutópályán van a ferihegyi reptéren. Товарищ Путин до свидания!

Hatalmas füttykoncert fogadta Putyin konvoját

Az elnöki konvoj a Markó utcán hajtott ki a Kossuth térről, aztán rákanyarodott a Bajcsy-Zsilinszy útra. Az Együtt 200 tüntetője csak ekkor került Putyin közvetlen közelébe, a helyszínen lévő Plankó Gergő szerint hatalmas füttyzuhatagot is zúdítottak a demonstrálók a fekete autókra.

Széles Gábor: Putyin Elnök lesz az új Nagy Péter

Magyarország egyik leggazdagabb embere az Orbán–Outyin találkozó előtti reggelen azt a rövid elemzést tette a Facebookon, hogy:

„Meggyőződésem, hogy a mai Putyin-Orbán találkozó, olyan lehetőségeket nyithat meg Oroszország számára, mint amit annak idején Szentpétervár létrehozása jelentett Oroszország számára.Saját véleményem, hogy Putyin Elnök az oroszok számára egyszer olyan nagy formátumú egyén lesz, mint amilyenné Nagy Péter lett az orosz történelemben.”

Orbán: Magyarország egy rendkívül barátságtalan közegben létezik ma

Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

A magyar miniszterelnök szerint ez azért van, mert „mi az Európai Unió tagjai vagyunk, és nekünk vannak európai uniós szomszédaink”. Elmondta, hogy az EU nem építette ki az energiaszállításhoz szükséges kapacitásokat, ezért gyakorlatilag Magyarország ma délről egy „energiablokk” alatt áll. Ezért fontos neki, hogy Oroszország biztosítsa az energiaellátást.    

Putyin szerint pedig Magyarország jó és fizetőképes energiafelvevő

Ráadásul az orosz elnök szerint az energiaszállítások nem is politikai ügyek. Igaz, Oroszország egy rakás társágbeli országot zsarolt és zsarol az energiaexporttal, de erre sem Orbán, sem Putyin nem tért ki.

AFP PHOTO / Attila KISBENEDEK

Putyin szerint az ukrán fél provokálta a mostani csatározásokat

Putyint és Orbánt orosz újságírók kérdezték az ukrán háborúról is. Putyin azt mondta, azért most lángoltak fel újra a harcok, mert az ukrán fél provokál. Putyin felhánytorgatta, hogy az ukrán vezetés megpróbált beavatkozni az amerikai elnökválasztásba, de nem az általuk támogatott jelölt nyert, ezért most konfliktust provokálnak, mert Putyin szerint azt hiszik, így egyszerűbb külföldi segítséget kérni. Az orosz elnök azt mondta, számít a világ vezetőinek racionális hozzáállására Ukrajnával szemben, és kikényszerítik majd, hogy az ukránok fogadják el a minszki megállapodás feltételeit.

Orbán azzal kezdte a válaszát, hogy az ukrán miniszterelnök nemrég Magyarországon járt, és sikeres tárgyalásokat folytatott. A miniszterelnök szerint Magyarország is a minszki megállapodás betartásában érdekelt, és stabil Ukrajnát szeretnének. Ebben a magyar kormány kész is segítséget nyújtani, de Orbán kiemelte azt is, hogy az ukrán vezetéssel megnehezíti az együttműködést például a kárpátaljai magyarság kisebbségi jogainak ukrajnai kezelése is.

Az oroszok akár a paksi bővítés 100 százalékát is hiteleznék

Az MTV kérdésére válaszolva Orbán Viktor arról beszélt, hogy Oroszország és Magyarország geopolitikai szerepe alapvetően más, és Magyarország is a helyének és kapacitásának megfelelően igyekszik viselkedni. Például a szíriai válság rendezésébe is csak kis mértékben, például a szíriai keresztények védelmében tud beszállni.

Orbán szerint a világ jelenleg is egy nagy átrendezés időszakában van, és mikor ennek vége, akkor talán eljön az időszak, amikor béke és együttműködés lesz Európa és Oroszország között.

Az Origo arról kérdezett, hogy Orbán és Putyin nem tárgyalta-e újra a paksi hitelmegállapodást, hiszen ma Magyarország jobb kondíciókkal is juthatna hitelhez, mit emilyeneket az a szerződés garantál. Erre Orbán nemmel válaszolt, szerinte ugyanis a paksi szerződés úgy jó, ahogy van, majd ha elkezdődik az építkezés, meglátjuk, merre tovább. Egy másik kérdés az Északi Áramlat gázvezetékre vonatkozott, erre Putyin és Orbán is azt mondta, hogy elvileg lehetséges, hogy Magyarország az Északi Áramlat felől kapjon gázt Ausztrián vagy Szlovákián keresztül. Putyin szerint az oroszoknak az sem célja, hogy ne Ukrajnán keresztül jöjjön a gáz, ez a politika függvénye.

Putyin kiemelte, hogy a paksi hitelszerződésen is lehet változtatni, az oroszok például arra is készek, hogy ne csak a beruházás 80, hanem akár 100 százalékát is hitelezzék. Ehhez azonban újra kell tárgyalni a feltételeket.


Értetlenkedést eredményez, hogy a gyalogosok nem, az autók viszont mehetnek a Bajcsyn

Fotó: Botos Tamás

A semmit sem értő turistákat az sem nyugtatja, hogy a rendőrök nem tudnak angolul – jelentette a helyszínről Botos Tamás kollégám.

Putyin sem mondott semmi érdekeset

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orbánnal közös sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnökhöz hasonlóan szintén arról beszélt, hogy a lehetőségekhez képest nagyon jó az orosz-magyar viszony, és ezt a két ország tovább fogja fejleszteni. Erre jó példa lesz a paksi bővítés is, ami 12 milliárd eurós beruházást és kb. 10 ezer új munkahelyet jelent.

Putyin az energetikai együttműködés más területeiről is beszélt, az olajról és a földgázról. Kiemelte a Mol szibériai beruházását is, ami szerinte nagyon sikeres. Emellett a két ország a környezetbarát technológiák felhasználásában is szeretne együttműködni. Putyin szerint abban is megállapodtak, hogy a jövőben Magyarország és Oroszország a vagongyártás területén együtt jelenik majd meg a világpiacon. Hogy ez pontosan mit jelent, az rejtély.

Putyinnak az is nagyon tetszett, hogy egyre többen tanulnak oroszul Magyarországon, és köszöni, hogy a magyar kormány támogatja ezt a folyamatot.

Az elnök az ukrajnai és a szíriai háborúval kapcsolatban is tájékoztatta Orbánt, azt mondta, hogy egyesíteni kell az országok erőfeszítéseket a nemzetközi terrorizmus ellen, mert ebben az esetben a migrációs válság sem fog akkora nyomást jelenteni Európára, mint amennyire most.


Orbán nagyjából semmiről nem beszélt

Orbán kezdte a sajtótájékoztatót, elmondta, hogy a tárgyalásuk Putyinnal főleg gazdasági kérdésekről szólt. Megnyitották a főkonzulátust Kazanyban, energetikai megállapodások és más szerződések teljesültek. Felkérik a munkatársakat, hogy kezdjék meg a 2021 utáni gázszállításokról szóló tárgyalásokat. Pakson idén már előkészítő munkákat szeretnének kezdeni, jövőre pedig már megindulna a tényleges építkezés.

A kontinens nyugati felén erőteles oroszellenes hangulat alakult ki. a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok 6,5 milliárd dollár értékben szenvedtek veszteségeket a kedvezőtlen politikai hangulat miatt. Orbán szót emelt az Oroszország elleni szankciókkal szemben is, szerinte nem lehet nem gazdasági szankciókkal megoldani nem gazdasági jellegű problémákat.

Beszélt még kulturális jellegű megállapodásokról és templomfelújításokról is, na meg a magyar élelmiszeripari beruházásokról Oroszországban. Orbán szerint ezek annyira sikeresek, hogy a magyar vízipar is beruházási lehetőségekhez jutna a jövőben.

„Az orosz-magyar kapcsolatokból mindent megmentettünk és megtartottunk, ami lehetséges volt.”