Fazekas Sándor lemondásra szólítja fel Piros Lászlót, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymesterét

gasztronómia
2017 február 03., 15:21
comments 195

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) beleszállt a Magyar Pálinka Lovagrend vezetőjébe, Piros Lászlóba. Az a bajuk, hogy az FM szeretné kiterjeszteni az eredetvédett pálinka név használatát az Erdélyben főzött pálinkára is, Piros László viszont kritizálta, névbitorlónak nevezte és feljelentéssel fenyegette a határon túli Erdélyi Pálinka Lovagrend tagjait, ha ők is a pálinka nevet használják. A nagymester a jövőben a délvidéki névhasználókkal szemben is fel kíván lépni, ha Szerbia is az Európai Unió tagjává válik - áll az FM közleményében.

Az FM szerint, amit Piros csinál,

az rosszul értelmezett piac- és eredetvédelmi testvérharc.

„A nagymester ezáltal érdemtelenné vált a Magyar Pálinka Lovagrend vezetésére, a pálinka szakmai képviseletére.”

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a közleményben úgy fogalmaz: Trianon után népünk harmada Magyarország határain kívül rekedt. A kormány azonban folytatja a határokon átívelő nemzetegyesítés programját, ennek jegyében óvja az össznemzeti érdekeket, segíti a magyarság gasztro-kulturális hagyományainak továbbörökítését, az erdélyi és délvidéki nemzetrészeknél is.

Varga Mihály, Kovér László és Fazekas Sándor pályinkáznak. (MTI Fotó: Máthé Zoltán)
photo_camera Varga Mihály, Kovér László és Fazekas Sándor pályinkáznak. (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

A földművelésügyi tárca közleményében az is szerepel, hogy a pálinka névhasználat kiterjesztéséről a kormány dönt, és mindenki számára megnyugtató megoldást keres az Erdélyi Pálinka Lovagrend által felvetett kérésre, miszerint az Erdélyben főzött pálinkákra is terjedjen ki az európai uniós eredetvédettség.

Az erdélyi pálinkakészítők azt kérték az FM-től, hogy a pálinka megnevezést a történelmi Erdély, Bánság és Partium mind a tizenhat megyéjében használhassák a minőséget szavatoló pálinkafőzők.

Mivel a pálinka név eredetvédettséget élvez, csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. A minisztérium az Erdélyi Pálinka Lovagrend, valamint a magyar Pálinka Nemzeti Tanács képviselőivel többször egyeztetett a kérdésben, az FM által kidolgozott lehetséges megoldásokról a kormány dönt majd. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.