Zöldséghiány támadt Nagy-Britanniában

A szokatlanul hideg január komoly zöldséghiányt okozott Nagy-Britanniában. A brit szupermarketek ilyentájt Spanyolországból szokták beszerezni a friss zöldséget, de az időjárás miatt ott most komoly áruhiány adódott.

Emiatt több szupermarketláncnál fejadagokat vezettek be. A Tescókban egy vevő

nem vehet többet három fej jégsalátánál,

a Morrisonsnál pedig a brokkolivásárlást is korlátozták.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy decemberben a cukkini volt hiánycikk.

A cukkini!

A Tesco egyik szóvivője szerint azért kellett bevezetni a fejadagokat, hogy boltjaikban ne keletkezzen teljes áruhiány. A brit közösségi médiában terjedő fényképek alapján ezt csak úgy-ahogy sikerült elkerülni, özönlenek a fotók az üres zöldségespultokról.

A helyzet ráadásul fokozódhat, mert a januári hideg miatt hat-nyolc hétig egyáltalán nem érkezhet salátautánpótlás Spanyolországból. A BBC beszámolói szerint már most is szinte kizárólag Európán kívülről, jellemzően Kaliforniából importált salátát kapni.

A spanyol zöldség-gyümölcs exportszövetség, a FEPEX tájékoztatása szerint a leveles zöldségek ellátásában egészen áprilisig fennakadások várhatók. Ez pedig egész Európára kiterjedhet, mert ilyenkor, télvíz idején az európai zöldségellátmány 80 százaléka a spanyolországi Murcia környékéről érkezne, ha nem mosták volna el a termést az áradások és a fagyok. (Via BBC)