Rosszindulat és inkompetencia jellemzi Donald Trump kormányzását

külföld
2017 február 04., 20:43
comments 388

Benjamin Wittes nem az a karikatúraszerűen ábrázolt vérző szívű liberális, még ha az amúgy liberálisként elkönyvelt Brookings Institutionnek is dolgozik. Saját bevallása szerint az égegyadta világon semmi baja nincs a drónháborúval, nem különösebben zaklatták fel a CIA-s kínzásokról szóló hírek, jogászként védte az amerikai kormány gyakorlatát, hogy a terroristagyanús személyek ügyét az amerikai alkotmányos renden kívüli katonai bizottságok tárgyalják és határozottan lelkesedik az amerikai titkosszolgálatok globális lehallgatási programjáért. Egyszóval, egyáltalán nem volna meglepő az sem, ha támogatná Donald Trump vízumpolitikáját. De nem tudja támogatni, sőt.

Szombaton publikált esszéjében vérfagyasztó következtetéseket vont le Donald Trump és kormánya működéséről pusztán az alapján, hogy mennyire elképesztően béna, primitív, rosszul megfogalmazott és egyértelműen

rosszindulatú

Donald Trump múlt pénteki elnöki rendelete, amely alapján már aznap legális bevándorlókat, esetenként minden kritériumnak megfelelő menekülteket - köztük iraki jazidi keresztényeket - tartóztattak fel-le amerikai reptereken.

Hozzá nem értéssel gyanúsítani egy választott funkciót, kormányzati tisztséget soha korábban nem viselt elnököt nem akkora dolog. Rosszindulatot feltételezni annál inkább. Wittes nem is teszi könnyen, épp ezért elég részletesen alá is támasztotta véleményét.

Bár a szeptember 11-i terrortámadások után több olyan intézkedést is hoztak, amelyeket később okkal támadtak ellenzőik, Wittes szerint azokat az országot tényleges fenyegetésektől őszintén védeni akaró emberek gondosan átgondolták és megtervezték. Arról nem is beszélve, hogy azok ténylegesen is kapcsolódtak az elérendő célokhoz. Ezzel szemben Trump vízumrendelete

alkalmatlan hangoztatott céljainak elérésére.

A hangoztatott cél ugyanis az, hogy a leendő terroristák ne kaphassanak beutazási vízumot az országba. Wittes szerint etekintetben a rendelet egyszerre érint túl sokakat és túl keveseket. Egyrészt hét kiszemelt ország állampolgárait kivétel nélkül korlátozza, a szíriaiakat pedig még attól is eltiltja, hogy egyáltalán menedékkérelmet adhassanak be. Másrészt viszont egyáltalán nem korlátozza egy sor olyan ország állampolgárait, ahol valós és létező veszély a terrorizmus. A szeptember 11-i géprablók javarészt Szaúd-Arábiából és Egyiptomból érkeztek. Két olyan országból, amelynek a polgárai továbbra is beutazhatnak az Egyesült Államokba.

Ahogy nem vonatkozik beutazási tilalom Afganisztánra és Pakisztánra, a szélsőséges dzsihadisták két fő bázisára sem.

De tovább is ment ennél. Szerinte a teljes körű, megkülönböztetés nélküli utazási tilalom eleve alkalmatlan a rendeletben megfogalmazott biztonságpolitikai célok elérésére. Ellenben tökéletesen alkalmasak a kampányban folytatott iszlámellenesség hivatalos politikává emelésére. Vagyis Wittes szerint nem az történt, hogy hoztak egy rendeletet, aminek egy csomó ártatlan is áldozatául esik, hanem eleve az volt a cél, hogy egy rakás embernek szenvedést okozzanak.

Ezt bizonyítja szerinte az is, hogy a rendeletet minden egyeztetés és előkészítés, illetve alapos jogi ellenőrzés nélkül, az érintett hatóságok kizárásával alkották meg - ami amúgy hozzájárult a teljes káoszhoz, amit azonnali bevezetése okozott.

Ennek a hozzánemértésnek és rosszindulatnak pedig szerinte az egyedi eseten túl is lehetnek következményei.

Az hagyján, hogy a rosszul megfogalmazott rendeletet, amiben például már évtizedek óta nem létező jogi fogalmakra hivatkozva okoznak teljes érthetetlenséget, már a hétvégén elkezdték szétcibálni a bíróságok, és vasárnapra egyes részkérdésekben, például a legális letelepedési engedélyesek - zöldkártyások - ügyében teljes hátraarcot csináltak. Ennél nagyobb problémának tűnik, hogy Trump, aki elnöksége első napjaiban már magára haragította egyik szomszédját, Mexikót, most a másik szomszédja, Kanada több tízezer (kettős) állampolgárát is eltiltotta a belépéstől az országba. De még ennél is nyomasztóbb, hogy a jelek szerint ez a teljesen inkompetens kormány fogja vezetni az országot a következő években.

Egy olyan kormány, amely a vízumrendelet utolsó paragrafusában önmagát lábon lőve kötelezővé tette a külföldi állampolgárságú terroristák tevékenységének lejelentését. Ez azért lábon lövés, mert minden releváns adat és elemzés szerint az Egyesült Államokban 2000 óta elkövetett terrortámadások 64 százalékát született amerikaiak, 80 százalékát amerikai állampolgárok követték el. A 2000 óta az Egyesült Államokban beazonosított 499 szélsőséges dzsihadista közül

írd és mond, nyolc (8), illegálisan az Egyesült Államokban tartózkodót találtak.

Vagyis Trump, illetve a rendeletet a hírek szerint szövegező főstratégája, Steven Bannon ügyes húzással nekifutásból tökön rúgta magát azzal, hogy részletes statisztikákat rendeltek, amelyek majd bebizonyíthatják, hogy nemzetvédelmi szempontból teljesen értelmetlen rendeletet alkottak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.