Marine Le Pen forradalmat ígért Franciaországnak

A francia Nemzeti Front vezetője azzal az ígérettel indította a kampányát, ha megválasztják forradalom lesz, és megvédi a szavazóit a globalizációtól. Marine Le Pen beszélt arról is, hogy Franciaország ellenőrizni fogja a saját határait, a saját pénzét, és nem fogja hagyni, hogy a bevándorlók megváltoztassák az identitását.

Marine Le Pen - Fotó: AFP/Patrick Hertzog

A Nemzeti Front arra számít, hogy legalább akkora meglepetést tudnak majd okozni május 7-én az elnökválasztáson, mint Donald Trump győzelme okozott novemberben az Egyesült Államokban. Jean-Lin Lacapelle, a párt egyik tisztviselője arról beszélt, hogy Trumpnál is sokan hitték, hogy nem nyerhet a médiával és az elittel szemben, de mégis sikerült neki.

Marine Le Pen szombaton egy 144 pontos programot mutatott be, amelyben felvázolta, hogyan vezeti ki országát az Európai Unióból, hogyan adóztatja meg a külföldi munkavállalókat és hogyan alkalmazza az „intelligens protekcionizmust”. Az ország uniós tagságáról népszavazást tartana.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Marine Le Pen meg tudná nyerni az elnökválasztás első fordulóját, mert a jelöltek közül neki a legnagyobb a tábora. A második körben azonban könnyen kikaphat François Filliontól. (Politico/Financial Times)