Sereghernyók terjedése okozhat afrikai élelmiszerválságot

ÁLLAT
2017 február 06., 12:01

Kutatók azonnali beavatkozást sürgetnek, hogy sikerüljön megállítani az őszi sereghernyó (Spodoptera frugiperda) nevű kártevő további terjedését az afrikai kontinensen. A sereghernyók már így is nagyon komoly károkat okoztak, de a faj további terjedése több ország élelmiszer-biztonságát is veszélyeztetheti. 

Fotók: CABI
photo_camera Fotók: CABI

Előrejelzések szerint a sereghernyók globális veszélyt is jelentenek, mivel a kártevők átterjedhetnek Ázsiába és a Földközi-tenger vidékére is. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet rendkívüli ülésen fogja tárgyalni hamarosan a kérdést. 

A sereghernyó nevét onnan kapta, hogy kíméletlenül rágja át magát a növényeken, jelentős károkat okozva. Észak- és Dél-Amerikában őshonos, tavaly bukkant fel Először Afrikában, vélhentően importál termékeken juthatott be a lárvája. Az invazív faj idén pedig már óriási károkat okoz a kontinensen. (BBC)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.