Super Bowl 51: a meccs

  • Brady ötödször, vagy a szerencsétlen sorsú, története során még mindig negatív mérlegű Falcons először?
  • A liga legerősebb támadóalakulatainak csatájától jó sok pontot remélünk.
  • Meg tudja-e fékezni a New England-i védelem Matt Ryant és Julio Jonest?
  • Hát az Atlanta kicsit alulbecsült védelme a Patriots 17 év alatt tökéletesre csiszolt gépezetét?
  • Uszkve négy-négy és fél óra alatt kiderül! A szünetben Lady Gaga!

Hát, ezt a döntőt emlegetni fogjuk még pár évig

Attól függetlenül is, hogy Brady és Belichick is történelmet írtak. Belichick az első edző, Brady az első irányító, aki öt Super Bowlt nyert. A Lombardi kupa (vagy mi, trófea) már a pódium fele tart, de nagyon lassan, úgyhogy én most elbúcsúzom. Gratulálok minden Pats-rajongónak, tudom, hogy sokan vannak magyarok. Szép győzelem volt, nagy csatában, méltó ellenfél ellen. És úgy, ahogy csak a Pats tud nyerni Super Bowlban.

Tom Brady a legnagyobb

Ennyi, ez eldőlt. Pedig három negyeden át borzalmasan játszott, de amit az utolsó negyedben és a hosszabbításban művelt, arra tényleg talán csak ő képes. Ez már nem képességek, hanem akarat dolga.

Szegény Atlanta három negyeden át tökéletes meccset játszott. És a negyedik negyedben is csak kétszer hibáztak - egyszer a fal átengedte Hightowert, aki nem földre vitte, hanem szerelte Matt Ryant, az atlantai 25 jardnál szerezve ezzel labdát. A másik hiba egy holding volt, amikor a Patriots 35 jardosán 3. és 23 következett volna. Ott még volt esély egy mezőnygólra, 45 jardról, ami mezőnygólban már 63, igazából nincs.

A Patriotsot még a csodák is segítették. Például Julius Edelman elkapása, amikor egy már blokkolt paszt húzott be magához úgy, hogy azt közben kirúgták a kezéből, de újra elkapta a labdát, mielőtt az földet érhetett volna.

Matt Ryan három negyeden át tökéletesen játszott, a végén is 144,1 volt a ratingje a maximális 158,3-ból. Nem rajta múlt, de igazán máson se. Ez Brady mesterműve volt.

A NEW ENGLAND A BAJNOK!

El-ké-pesz-tő! Stílszerűen White szerezte a győztes tédét. Megérdemelte, ő abban a három negyedben is jól játszott, amikor a csapata pocsékul.

Ez lesz a Super Bowlok első hosszabbítása

Sajnos az NFL hülye szabályai szerint, vagyis ha a labdát elsőként birtokló csapat, ezúttal a New England tédét szerez, akkor már vége is a meccsnek. (Az egyetemi fociban ezt sokkal normálisabban csinálják, ott mindkét csapat kap esélyt, az első próbálkozásának sikerétől függetlenül.)

Huszonöt pontos hátrányból egyenlítve kiharcolta a hosszabbítást a Patriots

Fene se gondolta volna a negyedik negyed elején, 19 pontos atlantai előnynél. Pláne nem azután, hogy a Patriots első támadása öt percig tartott, de csak három pontot szereztek. Aztán jött Hightower labdaszerzése, utána egy sorsfordító sack és egy nagyon rosszkor elkövetett szabálytalanság. Két ilyen momentumváltás már elég is volt Bradynek. Tátott szájjal, leesett állal állok.

DÖNTETLEN!!!

Julius Edelman pont annyira vitte be a labdát, amennyire kell. Hihetetlen, de ebben a negyedben eddig 19 pontot szerzett a Patriots.

Atlanta Falcons-New England Patriots 28:28

Ha ennek a drive-nak tédé lesz a vége, akkor nevet fog kapni

A Falcons álomszerűen kezdett, két tökéletes védekezés után Brady 3. és tízről jött. És jött is, Hogannek adott 15 jardos paszt. Már ez is szép volt, de aztán még szerencséjük is lett. Brady egyik passzába belenyúltak, de a felpörgő labdát Edelman összeszedte. Kétszer is majdnem földet ért, de Edelman mindkétszer időben felkapta még. És a bírók egyből jól látták. 1:57-tel a vége előtt a Patriots a Falcons vörös zónájában van, de csak a tédé kevés, a kétpontosnak is sikerülnie kell az egyenlítéshez.

A Patriots védelme méltó választ adott

Előbb tökéletesen levédekeztek egy külső zónát, utána bezsákolták Ryant, aki most 3. és 23-ról próbálkozhat. Már Mezőnygóltávolság-határon.

UPDATE: Egy holdinggal már kívül is kerültek, 3. és 33.

Hatalmas játékkal kezdte a meccs legfontosabb drive-ját az Atlanta

Egy play-action fake után - amikor az irányító eljátsza, hogy leadja a labdát a futónak, aztán mégse - a futó, Freeman teljesen szabadon maradt, mert Sanut fogták ketten. Nagyon nagy szabad terület maradt utána, egy cipőfűző-szerelésen múlt, hogy nem futott végig a saját tizesétől. Így is eljutott a saját 49 jardosáig.

ÚRISTEN! Jones tudott nagyobbat játszani Freemannél! Tökéletesen levédekezték, de behúzta, és még a lábujjait is le tudta rakni a pályán belül. A Pats 23 jardosánál járunk.

TÉDÉ New England!

Emberek, a végén még meccs lesz ebből! Amendola kapott hibátlan passzt, meg is oldotta. Az extrapont kevés lett volna, rámentek a kétpontosra, és meg is csinálták. Egy tédére csökkent a különbség:

Atlanta Falcons-New England Patriots 28:20

Labdát szerzett a New England!

Dráma!!! Hightower blokkolatlanul támadhatta vakoldalról Ryant, és volt hozzá lélekjelenléte, hogy ne csak sackelje, hanem szerelje az atalntai irányítót. A Falcons 25 jardosáról jöhet a Patriots, de a Falcons egyből egy sack-kel nyit. 2. és 15.

Lesérült a Falcons második számú futója

A másodévesként berobbanó Tevin Coleman. A mai csendesebb meccse volt, hét futásból 29 jardot hozott. Ami így is 4,1-es átlag, ami a liga egyik legkeményebb futóvédelme ellen becsületes. Mondjuk Freeman 8,2-es átlaga mellett eltörpül.

Ez szép menet volt!

A Patriots csak nagy játékokat játszhatott, és csak azokat játszott. Módszeresen, a labdát szépen osztogatva haladtak két perc alatt egészen az Atlanta 6 jardosáig, amikor hirtelen nagyon felkeményedett a Falcons. Előbb sackelték Bradyt, aztán megállították a gyors screent, aztán megint sackelték. Így a vége csak mezőnygól lett. Hát, ez kevésnek tűnik egy ötpercesre nyúlt drive végén.

Nem lennék meglepve, ha innentől az Atlanta csak futna

Így is pörgetve az órát. A Patsnek 15 perce maradt három tédére, az Atlantának elég, ha csak nem hagy időt nekik erre. Már a punttal is trükköztek, inkább bevállaltak egy ötjardos büntetést, csak hogy lepörgessék a harmadik negyed utolsó másodperceit. Aztán egy remek punttal beszorították a Patriotsot a saját 13 jardosára.

Az Atlanta elkezdte ölni az időt

Mármint nem a szó klasszikus értelmében, de látványosan nem zavarja őket, hogy pörög az óra. Most egy szabálytalanság miatt második és 11-ről folytathatják. Sőt, egy sikertelen passz után 3. és 11-ről.

UPDATE: bezsákolták Ryant, így ez egy -9 jardos támadás lett. Punt.

Hát persze, hogy az onside kicket is elizélte a Pats

Eleve nem nevezném meglepő húzásnak, hogy 19 pontos hátrányban onside-dal próbálkoztak. Az Atlanta is számított rá, meg is szerezték. Így, egy büntetéssel együtt a Patriots térfeléről kezdhetik a támadásuk. Nem lennék most Patriots-hívő.

Csak összerakott egy drive-ot a New England

Pedig már a saját térfelükön be kellett vállalniuk egy negyedik kísérletet. Az komoly lélektani pillanat volt, mert utána már egész jól haladtak, és végül megszerezték első tédéjöket. Megint a futó, White kapott egy screent.

Atlanta Falcons-New England Patriots 28:9,

mert Gostkowskinak sikerült kapufára rúgnia az extrapontot. Tényleg minden elromlik, ami elromolhat.