A majomteszten már átment a férfifogamzásgátló-gél

A férfifogamzásgátlás piaca viszonylag stabilnak számít, gyakorlatilag a vaszektómia bevezetése óta nem történt különösebb újítás. Magát a vaszektómiát pedig aligha lehet a másik létező módszer, az óvszer alternatívájának tekinteni, mert bár vannak például az elkötött herevezeték helyreállítására, alapvetően végleges megoldásnak számít és annak is szánták.

Erre a szűk piacra törhetnek be a Vasalgel feltalálói, akik bejelentésük szerint sikerrel tesztelték terméküket főemlősökön.

Ahogy a neve is utal rá, a Vasalgel egy gélformátumú fogamzásgátló, amely, a vaszektómiához hasonlóan a herevezeték megszakításával, illetve eltömítésével dolgozik.

De szemben a műtéti megoldással, elméletben könnyen visszafordítható.

Lényegében az orvosok egy kis gélt fecskendeznek a herevezetékbe, eltömítve azt. Így megakadályozzák a spermium kijutását. Állításuk szerint a géldugót aztán egy másik injekció beadásával fel is lehet oldani. A főemlősökön végzett tesztek sikeresnek bizonyultak, nem tapasztaltak nem várt ésvagy maradandó mellékhatást.

Amennyiben sikerülne támogatókat találniuk a kísérleteik folytatásához, és azok sikeresnek is bizonyulnak, a Vasalgel fejlesztői hatósági engedélyekért folyamodhatnak, írja a BBC, hozzátéve, hogy azért ez két elég nagy "ha".