Az izraeli parlament visszamenőleg legalizált pár ciszjordániai zsidó telepet

2017 február 7., kedd 12:33
94

60:52 arányban megszavazta az izraeli parlament azt a törvényjavaslatot, amellyel visszamenőleg legalizáltak négyezer, a megszállt területeken létesített, zsidó tulajdonban levő otthont. A megszavazott törvény alapján a területek egykori tulajdonosai kárpótlást vagy csereföldet kaphatnak.

Egy palesztin férfi követ tör egy izraeli telep előterében. AFP PHOTO / HAZEM BADER Fotó: Hazem Bader/AFP

Az izraeli kormány Donald Trump megválasztásán bátorodott fel, miután az új elnök elődjénél sokkal engedékenyebbnek mutatkozott a megszállt területeken létrehozott illegális telepek ügyében.

A téma Izraelben is nagyon megosztónak számít, a BBC kommentárja szerint egészen biztos meg fogják támadni ezt a törvényt is. Az izraeli főügyész, Avikhai Mandelblit első nyilatkozatában máris alkotmányellenesnek nevezte a törvényt, és bejelentette, hogy nem lesz hajlandó az Alkotmánybíróság előtt védeni.

A parlamenti vita is heves volt. Ofir Akunis kormányminiszter azt üvöltözte, hogy a szavazás "a zsidó nép és a földje közti kapcsolatról szól". "Ez a föld itt mind a miénk. Mind!" - mondta az ellenzéki képviselők zúgolódása közepette. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt