Jogszerűtlenül lehet a helyén a ceglédi polgármester

politika
2017 február 07., 11:53
comments 48

Egy helyi Facebook-oldal, a Ceglédi Spotlight pattintott ki egy ügyet Cegléden, amire azóta rárepült a helyi Jobbik is, és most azt állítják, hogy összeférhetetlenség miatt jogtalanul lehet hivatala élén Takáts László, Cegléd polgármestere. 

Takáts a 2014-es önkormányzati választáson vette át a város vezetését, és akkor jelezte is, hogy ügyvezetője egy cégnek, ezt az állapotot azonban 30 napon belül megszünteti. A polgármester 50 százalékos tulajdonosa és ügyvezetője is a romániai a Remetevar SRL vállalatnak. 

Takáts a cég 2014. novemberi taggyűlésén jelezte lemondását, de ezt időben nem jegyeztette be a cégbíróságon, a román cég tulajdoni lapjában így jelenleg is az áll, hogy ügyvezetője a vállalatnak. (Nem egy világvállalatról van szó egyébként: Takáts 2007-ben alapította Kovács Gáborral közösen, Homoródremete faluban van bejegyezve, 100-100 lej törzstőkével.)

A 444-nek (még decemberben) a polgármester azt válaszolta, hogy a céget azért alapították, hogy egy székelyföldi faluban megmentsenek egy 2600 euróért vásárolt romos házat, mert a román szabályozás miatt erre nem volt más jogi lehetőség.

"Polgármesterré választásom után lemondtam a cég ügyvezetéséről. Tekintettel arra, hogy 2015-ben a cég végelszámolását kezdeményeztük, lemondásom nem került átvezetésre a román cégnyilvántartásban. Figyelembe véve, hogy a cég alapítása óta semmilyen üzleti tevékenységet nem végzett, ebben való személyes közreműködésem sem valósulhatott meg. Mindezek fényében személyemmel kapcsolatban semminemű összeférhetetlenségről nem beszélhetünk” - írta válaszában Takáts.

A román cégközlöny szerint viszont Takácsék csak tavaly júniusban indították el a felszámolást, és valamiért csak idén január 12-én jegyeztették be a papírokba. A cég végérvényesen márciusban szűnhet meg. (Innen letölthetőek az üggyel kapcsolatos dokumentumok.)  

A (természetesen fideszes többséggel működő) képviselő-testület jogi és ügyrendi bizottsága zárt ülésen tárgyalta az esetet, szerintük Takáts megszüntette az összeférhetetlenséget, nincs ügy, de azért érdemes megnézni az ügyben nyilatkozó Ferenczi Norbert bizottsági elnök nyilatkozatát, mennyire van meggyőződve a döntés helyességéről.  

Takáts cégtársa a Remetevarban, Kovács Gábor egyébként nemcsak a cégben társa a polgármesternek, a polgármester kinevezése óta gazdasági tanácsadóként dolgozik Ceglédnek: a KPG Consulttal 2017 januárja és 2019 októbere közötti időszakra nettó 600 ezer forinttal szerződött az önkormányzat.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.