Kúria: Ja, bocs, téves, mégsem nyertek a romák és a TASZ

jog
2017 február 08., 16:14
comments 190

„Részben tévesen” hirdette ki az ítéletét

a Kúria a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által a rendőrség ellen, a gyöngyöspatai romák diszkriminálása ügyében indított perben szerdán, közölte a legfelsőbb bíróság az MTI-vel délután. Valójában tehát a Kúria csak részben adott igazat a TASZ-nak, állapítja meg az MTI.

Korábban mi is hírt adtunk róla, hogy a Kúria szerint a rendőrségnek határozottabban kellett volna védenie a romákat, amikor Gyöngyöspatán fenyegető szélsőjobbosok meneteltek, és akkor is hátrányosan diszkrimináltak, amikor egyoldalúan, részrehajlóan büntették a romákat szabálysértési bírságokkal.

Darák Péter, a Kúria elnöke és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke 2017. január 30-án.
photo_camera Darák Péter, a Kúria elnöke és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke 2017. január 30-án. (MTI Fotó: Illyés Tibor)

A később kiadott közleményében már azt írja a Kúria, hogy részben elutasították a TASZ keresetét, és erről tévesen számoltak be: „ugyanakkor a kihirdetett ítélet szóbeli indokolásánál a tanácselnök tévesen szóban olyan indokolást adott, amely szerint a Kúria a rendőrség szabálysértési gyakorlata miatt is megállapította a rendőrség felelősségét a zaklatás, illetve a közvetlen hátrányos megkülönböztetés miatt. Ellentétben áll tehát az ítélet rendelkező része és annak szóbeli indokolása. Ugyanakkor a döntés hatályát az ítélet rendelkező része adja.”

A TASZ szerint káosz van a Kúrián, „értetlenül állunk az indokolással ellenkező döntés előtt, és várjuk annak írásbeli indokolását. Jelenleg nem tudhatjuk, hogy milyen – az elmondottakkal ellentétes – indokok alapján utasította el a Kúria kereseti kérelmünket” – írják.

Ez itt a TASZ videója az ítélethirdetésről.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.