Trump dühösen követelte a pénzét a francia elnöktől

Donald Trumpnak nagyon megy a diplomácia, a legfrissebb hírek szerint az ausztrál miniszterelnök és a mexikói elnök után újabb amerikai szövetségessel folytatott agresszív hangvételű telefonbeszélgetést: most a francia elnöknek olvasott be, értesült bizalmasan és rálátóan közeli forrásokból a Politico.

Balra Trump telefonál, jobbra Hollande.

Az amerikai elnök az előre tervezett telefonbeszélgetés nagy részét – az egyeztett téma, tehát az Iszlám Állam elleni fellépés helyett – arra használta, hogy felhánytorgassa francia kollégájának, mennyire fáj neki, hogy az Egyesült Államok NATO-szövetségesei lehúzzák az amerikaiakat. (Trump személyes meggyőződése évtizedek óta, hogy az USA-t megrövidítik saját szövetségesei, akik nem költenek eleget katonai kiadásokra.)

Trump a forrás szerint úgy beszélt, mint a kampányrendezvényein szokott, tehát főleg szlogeneket ismételgetett, és azt kérte számon a francia elnöktől, hogy mikor kapja vissza a pénzét.

Korábban a mexikói elnököt viccesen megfenyegette, hogy ha nem állítja meg az USA-ba tartó mexikói bűnözőket, akkor amerikai csapatokat küld Mexikó területére. Az ausztrál miniszterelnökkel pedig ordibálni kezdett, majd lecsapta a telefont, amikor megtudta tőle, hogy be kellene fogadnia néhány ezer közel-keleti menekültet egy korábbi megállapodás szerint. A cseh elnök Milos Zemannal viszont remekül kijöttek, Vlagyimir Putyinra pedig még egyetlen kritikus megjegyzést sem tett.

További mai Trump-hírek:

(Politico)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.