A Matolcsy család aprópénzért vette vissza a Matolcsy minisztersége alatt felhízlalt cégeket a strómanjaiktól

bűnügy
2017 február 09., 10:22
comments 273

Két hete azt vezette le a Magyar Narancs, hogyan használta Matolcsy György strómanként saját feleséget, László Gyöngyit 2000 és 2002 között, csak hogy miniszterkedése alatt is állami pénzekkel tömhessen ki egy céget, a Növekedéskutató Kft-t. A ma megjelent számban újabb felháborító dolgok kerülnek elő a mostani jegybankelnök 2000-2002-es gazdasági miniszterkedése idejéből.

Két céggel történt meg, hogy Matolcsy minisztersége idején kirobbanó pénzügyi eredményeket értek el, amikor még más tulajdonában voltak, aztán viszont 2006-ban valahogy a Matolcsy családhoz kerültek aprópénzért – úgy, hogy a cégekben tízmilliók maradtak benne még a miniszterség idejéből.

A következő két, „társadalomtudományi kutatásokkal” foglalkozó cégről van szó:

  • Eurotourism Kutató és Tanácsadó Bt.
  • Ú-T Eurocon Tanácsadó és Szolgáltató Bt.

Mindkét cég agyonnyerte magát Matolcsy minisztersége idején olyan „gazdaságstratégiai elemzésekre” kiírt közbeszerzéseken, amiket éppen a Matolcsy vezette tárca írt ki. (Az Eurotourism például az információs társadalomról és a külföldi működőtőke szerepéről, az Ú-T Eurocon pedig a hazai tulajdonú vállalatokról írhatott tanulmányt, ezekért összesen 58 millió forintot kaptak – ez akkor botrányosan magas árnak számított, a GfK be is támadta a minisztériumot miatta.)

Az Eurotourism Matolcsy minisztersége alatt összesen 107,5 milliós árbevételt, 80,5 milliós üzemi eredményt és 64,1 milliós adózott nyereséget ért el. Ebben az időben Harczi Marianna nevén volt a cég. 2003-tól kezdve már nulla volt a cég eredménye. Csakhogy amikor Harczi 2006-ban eladta a Matolcsy-családnak, akkor a Magyar Narancs szerint névértéken cserélt gazdát az üzletrész. Tehát Matolcsyék kb. százezer forintot fizettek a cégért, amiben viszont 51 millió forint készpénz volt, Harczi ugyanis egyetlenegy alkalommal sem vett ki pénzt a cégből.

„Erre nehéz más ésszerű magyarázatot találni, minthogy az Eurotourism Bt. tulajdonosaként Harczi Marianna csak a Matolcsy család  strómanja volt”

– vonja le a következtetést a Magyar Narancs. (A cég 2006-ban fokozatosan került Matolcsy Gyöngyi, majd Matolcsy György fiai, Máté Huba és Ádám György tulajdonába.)

Hasonló történt az Ú-T Eurocon Bt.-vel is, ez a cég 2001-2002-ben 62,4 millió forint árbevételt és 21,2 millió forint nettó nyereséget csinált. A tulajdonosokat, Újvári Dórát és Tornallyay Jánost itt is 2006-ban vásárolták ki a Matolcsy-család tagjai, és itt is névértéket fizettek a cégért. Nagyjából 140 ezer forintot fizettek a Matolcsyak a 15 millió értékű Bt-ért.

A közgazdaságilag irracionális tranzakció ezúttal is csak azt jelentheti, hogy ténylegesen, legalább részben, kezdettől Matolcsyék érdekeltségébe tartozott a cég” – írja a Magyar Narancs.

Matolcsy Ádám – akinek MNB-s hitelből és a családi bankból finanszírozott bútorgyár-vásárlásáról mi írtunk először – itt a cégvezetői posztot is átvette, akkor még 20 évesen.

A Magyar Narancs arról is ír, hogy milyen érdekes szimbiózisban élt egymással 2005 és 2010 között az állami Tulajdon Alapítvány és a magántulajdonban (pontosabban Matolcsy-tulajdonban) álló Növekedéskutató Kft. (illetve 2007-től Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet, még később pedig Mém Kft.).

A lap által kikért iratokból kiderül, hogy a Fidesz alapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány – aminek akkor éppen Matolcsy György volt az elnöke – 2005-től 2010-ig összesen 180,9 millió forintot fizetett a Tulajdon Alapítvány kutatásaira. Ezt a pénzt aztán a Tulajdon Alapítvány „trendfigyelés”, „adóműhely”, „regionális műhely”, „gazdaságpolitikai műhely” stb. nevű kutatásokra költötte, amiben az az érdekes, a Növekedéskutató / Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet Kft éppen ezzel foglalkozott. A Tulajdon Alapítvány részéről Harczi Marianna írta alá a szerződéseket.

Még egy csavar: a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet más Matolcsy-cégekkel, így pont a fent ismertetett Eurotourism Bt.-vel, és a Magyar Narancs megalapozott sejtése szerint az Ú-T Eurocon Bt.-vel is végeztetett el munkákat alvállalkozóként.

„Ha a Matolcsy körüli alapítványi és cégháló rendelkezésünkre álló mozaikdarabkáit egymás mellé rendezzük, egy pártalapítvány, egy szorosan kézben tartott másik állami alapítvány, valamint saját és strómancégek rendszere bontakozik ki, amelyet bizalmasok szűk köre működtet, ám legfőbb életben tartója a közpénz”

– írja a Magyar Narancs, ami azért is érdekes, mert most pontosan ez történik a szemünk előtt a Pallas alapítványokkal, csak sokkal-sokkal több közpénzzel.

Érdemes elolvasni a cikket!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.