Tömegverekedés volt a dél-afrikai parlamentben

2017 február 9., csütörtök 20:23

Összeverekedtek a képviselők  csütörtökön a dél-afrikai parlamentben, amikor Jacob Zuma elnök évértékelő beszédébe fogott, majd a két fő ellenzéki párt elhagyta a fokvárosi törvényhozás épületét.  

Zuma kénytelen volt beszédét több mint egy órával elhalasztani, mivel az ellenzéki szélsőbaloldali Gazdasági Szabadságharcosok (EFF)  vörös ruhákba öltözött képviselői folyamatosan félbeszakították az ülést közbekiabálásaikkal,  azt állítva: a több korrupciós botrányban érintett dél-afrikai elnök nem méltó arra, hogy a törvényhozásban felszólaljon.

Fotó: SUMAYA HISHAM

A képviselők Zumát "gengszternek", "gazembernek" és "bűnözőnek"  nevezték. 

Végül a biztonsági erőknek kellett  az EFF-képviselőket kivezetni az ülésteremből, míg az ellenzéki Demokratikus Szövetség (DA) tagjai önként vonultak ki.

AFP PHOTO / POOL / SUMAYA HISHAM Fotó: SUMAYA HISHAM

A dél-afrikai elnököt ezt megelőzően azért bírálta az ellenzék, mert több mint 400 katonát mozgósított arra, hogy a beszéde alatt fenntartsák a rendet. Az EFF "hadüzenetnek" nevezte az intézkedést.

A sorozatos korrupciós botrányokba keveredett államfő ügyében tavaly márciusban az ország alkotmánybírósága úgy határozott, hogy Zumának saját vagyonából vissza kell fizetnie a magánrezidenciájára fordított közpénz egy részét. (MTI)