Tömegverekedés volt a dél-afrikai parlamentben

2017 február 09., 20:23
comments 75

Összeverekedtek a képviselők  csütörtökön a dél-afrikai parlamentben, amikor Jacob Zuma elnök évértékelő beszédébe fogott, majd a két fő ellenzéki párt elhagyta a fokvárosi törvényhozás épületét.  

link Forrás

Zuma kénytelen volt beszédét több mint egy órával elhalasztani, mivel az ellenzéki szélsőbaloldali Gazdasági Szabadságharcosok (EFF)  vörös ruhákba öltözött képviselői folyamatosan félbeszakították az ülést közbekiabálásaikkal,  azt állítva: a több korrupciós botrányban érintett dél-afrikai elnök nem méltó arra, hogy a törvényhozásban felszólaljon.

A képviselők Zumát "gengszternek", "gazembernek" és "bűnözőnek"  nevezték. 

Végül a biztonsági erőknek kellett  az EFF-képviselőket kivezetni az ülésteremből, míg az ellenzéki Demokratikus Szövetség (DA) tagjai önként vonultak ki.

AFP PHOTO / POOL / SUMAYA HISHAM
photo_camera AFP PHOTO / POOL / SUMAYA HISHAM

A dél-afrikai elnököt ezt megelőzően azért bírálta az ellenzék, mert több mint 400 katonát mozgósított arra, hogy a beszéde alatt fenntartsák a rendet. Az EFF "hadüzenetnek" nevezte az intézkedést.

link Forrás

A sorozatos korrupciós botrányokba keveredett államfő ügyében tavaly márciusban az ország alkotmánybírósága úgy határozott, hogy Zumának saját vagyonából vissza kell fizetnie a magánrezidenciájára fordított közpénz egy részét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.