A Fitch leminősítette a világgazdaságot Trump elnöksége miatt

külföld
2017 február 10., 18:39

Az egyik vezető hitelminősítő ügynökség, a Fitch szokatlanul éles hangú jelentésben bírálta az új amerikai kormányt, mert az kockázatot jelent a nemzetközi kereskedelemre és a világ kormányainak hitelképességére nézve.

Trump pankrátorként 2007-ben (Fotó: Bill Pugliano / Getty Images)
photo_camera Trump pankrátorként 2007-ben (Fotó: Bill Pugliano / Getty Images)

A Fitch szerint az Egyesült Államok kiszámíthatósága csökkent a Trump-körmány „agresszív hangneme” miatt, és mert felmerült, hogy „hirtelen, váratlan váltások lesznek az amerikai politikában”, ami hátrányos lehet a világgazdaságra nézve. Többek között a kereskedelmi kapcsolatokban, a nemzetközi tőkeáramlásokban és a migráció korlátozásában fordulhatnak elő a gazdaságra káros jelenségek.

A Fitch egyébként egyedülálló a negatív hangvételű jelentésével, a többi hitelminősítő óvatosabb, mióta 2011-ben amerikai politikusok nekimentek a Standard & Poor’s-nak, amiért elvette a legjobb, AAA besorolást az amerikai államadósság nagy mértéke miatt. (FT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.