Az idővel versenyt futva próbálnak megmenteni száz, partra vetett cetet

ÁLLAT
2017 február 10., 04:19
comments 31

Helyi lakosok, természetvédők és kormánytisztviselők százai próbálnak az idővel versenyt futva megmenteni vagy száz gömbölyűfejű-delfint (Globicephala) Új-Zéland Déli-szigetén, Farewell Spit egyik strandján.

Több mint négyszáz delfin vetődött itt partra, nagyjából háromszáz időközben már elpusztult. A maradék megmentéséért az idővel versenyeznek péntek reggel óta az önkéntesek. Megpróbálják újra vízre helyezni az állatokat.

A tudomány egyelőre még keresi a magyarázatot a jelenségre, hogy miért vetik magukat időröl időre csapatostul partra delfinek és más cetfélék. Egyes elméletek szerint az idős, beteg állatok végeznek így magukkal, de ez egy ilyen tömeges partra vetődés esetén kizárható.

Egy másik elmélet szerint az enyhén süllyedő partszakaszoknál a cetek néha elvétik a navigációt, és ha egy partravetődik, segélyhívására a csapata többi tagja is csapdába eshet az apálykor.

Az új-zélandi környezetvédelmi minisztériumba helyi idő szerint csütörtök este érkezett riasztás a partra vetett cetekről, de az éjszakai sötét miatt csak hajnalban tudták megkezdeni a mentést a veszélyes partszakaszon.

A minisztérium helyi illetékese szerint ez az egyik legnagyobb feljegyzett tömeges partra vetődés Új-Zélandon. A Project Jonah nevű jótékonysági szervezet helyszínen segítő munkatársainak összesítése szerint 416 delfin eshetett csapdába, nagy részük péntek reggelre már elpusztult.

A túlélő állatokat folyamatosan hűtik vízzel, és szakértő állatorvosok, illetve a helyi lakosok próbálják nyugton tartani őket.

A mentést nehezíti, hogy az újra vízre tett állatok egy része újra partra veti magát, ezért most a parthoz közel, de már mélyebb vízben próbálják összeterelni a vízbe visszajuttatott állatokat.

A sok kudarc közepette pár szívmelengető sikert is elértek. "Pár cetet sikerült vízre tennünk, de nagyon sok elpusztult a sekély vízben. Nagyon szomorú. De az egyik legszebb dolog az volt, amikor sikerült egy delfinpárt vízre tennünk. Azoknak borjai is voltak, és a borjaik követték őket" - mesélte egy helyi önkéntes, Ana Wiles az új-zélandi hírszájtnak, a Stuffnak.

Ugyanitt, Farewell Spitnél két éve, 2015. február 17-én hasonló eset történt, akkor kb. kétszáz delfint vetődött partra, a felük elpusztult. Címlapképünk is akkor készült. fotó: AFP PHOTO / RADIO NEW ZEALAND / Tracy NEAL. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.