Ha tényleg elzavarják a Heinekent, akkor nagyon sok magyar ember marad munka nélkül Csíkszeredában

SÖR
2017 február 10., 12:09

Tizenkét pontban foglalta össze a Csíki sör történetét a Facebookon Szilágyi N. Sándor, kolozsvári magyar nyugalmazott egyetemi tanár.

„És persze folyik a bojkott-kampány a Székelyföldön is, mert most mindennél fontosabb, hogy minden lehetséges eszközzel az Igazi Csíki Sört támogassuk, az pedig egy kicsit se számít, hogy ha ez a bojkott sikeres lesz, és a környéken már nem lesz elég vevő a termékére, akkor a Heineken esetleg összecsomagolja a gyárát, és elviszi mondjuk Teleorman megyébe, aminek következtében nem 40 vagy 140, hanem annál jóval több magyar ember marad munka nélkül Csíkszeredában."

Többek között ezt írja az elemzésében.

Szilágyi tételesen végigmegy rajta, hogy mióta gyártanak sört Csíkszeredában, mikor jött a holland Heineken, és mikor lépett a piacra a felerészt szintén holland tulajdonban lévő Lixid Project Kft, az "Igazi Csíki sör" gyártója.

Mivel azon a piacon, ahova a legkönnyebben el tudnak jutni, a fő konkurens a Heineken Ciuc Premium-a (azaz a magyarok körében a Csíki sör), a magukét Igazi Csíki Sör-nek nevezik el, így, magyarul, hogy a magyarok már csak ezért is inkább ezt vegyék, még ha drágább is egy kicsit. (Annyit viszont megér, hiszen ha ezt vesszük, nemcsak a sört fizetjük, hanem a „magyarságot” is. A piacnak ugyanis semmi sem szent, a magyarságot simán lehet marketingcélokra is használni, úgysem fog az senkinek leesni, hogy aki „magyarságot árul”, azt akár nemzetárulónak is nézhetné valaki.)”

Részletesen leírja azt is, hogy alakult a Heineken és a Lixid pere, hogy mi alapján döntött a holland multi mellett a bíróság.

A posztot ezzel zárja, de érdemes elolvasni az egészet, nagyon jól összeszedte, hogy miről szól a Csíki sör ügye.

„A múlt héten egész Romániában 600.000 ember tüntetett a korrupció ellen és a törvényesség betartásáért. Bukarestben 300.000, Kolozsváron 50.000, de még Besztercén is több ezer ember. Csíkszeredában ezért naponta 100-an tüntettek, hiszen a törvényesség betartása nem „magyar ügy”, az csak országos ügy, amihez a magyaroknak semmi közük. Azzal foglalkozzanak csak a románok. 300-an csak hétfő este gyűltek össze, mert akkor az Igazi Csíki Sörért kellett tüntetni. Erre mondják a románok, hogy Ţara arde şi baba se piaptănă. (Aki nem értené: Ég az ország, s a vénasszony fésülködik – olyankor mondják, mikor nagy bajban valaki pitiáner dolgokkal foglalkozik.)”