Trump ellen ítélt közbenső döntésében a szövetségi fellebbviteli bíróság

külföld
2017 február 10., 05:38
comments 161
Trump a fejét fogja, pedig itt csak a légitársaságok vezetőivel beszélget, még a szövetségi fellebbviteli bíróság döntése előtt. Win McNamee/Getty Images
photo_camera Trump a fejét fogja, pedig itt csak a légitársaságok vezetőivel beszélget, még a szövetségi fellebbviteli bíróság döntése előtt. Win McNamee/Getty Images

Közbenső ítéletében elutasította az amerikai igazságügyi minisztérium kérését az amerikai fellebviteli bíróság. Az amerikai kormány a Trump elnök hét muzulmán ország lakóinak beutazási tilalmáról szóló rendelete felfüggesztéséről szóló seattle-i bírósági döntés felfüggesztését, magyarán a rendelet érvényességének visszaállítását akarta elérni.

link Forrás

"TALÁLKOZUNK A BÍRÓSÁGON, AZ ORSZÁG BIZTONSÁGA A TÉT!" - kommentálta csupa nagybetűvel üvöltve a Twitteren a bíróság döntését Trump.

Az amerikai fellebbviteli bíróság kilencedik körzeti bíróságának három bírája - akik egyelőre csak a felfüggesztő végzés hatályáról döntöttek - pont ezt nem látta bizonyítottnak, vagyis hogy a rendelet felfüggesztése veszélyeztetné az amerikai nemzet biztonságát. Egyhangú ítéletük 29 oldalas indoklása szerint a kormány képviselői egyáltalán nem bizonyították, hogy a rendelet által érintett országok polgárai közül bárki terrortámadást hajtott volna végre az Egyesült Államokban, ahogy azt se, hogy milyen veszélyt jelentenének az ezekből az országokból érkező, érvényes vízummal vagy letelepedési engedéllyel rendelkező beutazók.

A bírák szerint a rendelet felfüggesztését kezdeményező két amerikai tagállam, Washington és Minnesota viszont alaposan megindokolták, hogy milyen azonnali károkat okoz nekik Trump rendelete.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a rendelet ügye eldöntött volna. A bírák most csak a felfüggesztő végzésről döntöttek, magát a rendelet alkotmányosságát egyelőre nem mérlegelték. (Via The Washington Post, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.