Az olasz külügy Oroszországot sejti egy durva hekkertámadás mögött

külföld
2017 február 11., 08:15
comments 38

Olasz kormánytisztviselők szerint Oroszország áll az olasz külügyminisztérium elleni hekkertámadás mögött, ami a minisztérium ímélrendszerét veszélyeztette, és több mint négy hónapon át tartott.

Egy külügyminisztériumi alkalmazott szerint a támadás 2016 tavaszán kezdődött, és ugyan a fenyegetést nyáron sikerült megszüntetni, de a hekkereknek nem sikerült behatolnia abba a külön kódolt levelezőrendszerbe, amin a védett kommunikáció megy.

Az olasz hatóságok szerint Paolo Gentiloni miniszterelnököt, aki a hekketrámadás idején külügyminiszter volt, nem veszélyeztette a támadás, ugyanis ő minisztersége alatt nem kommunikált hagyományos ímélrendszeren keresztül. A hekkerek azonban behatoltak az olasz nagykövetségek és a külügyminisztérium közti kommunikációs rendszerbe, és onnan valóban szerezhettek adatokat. Ennek ellenére nagy baj nincs, ugyanis a védett információk küldésére a nagykövetségek is azt a kódolt rendszert alkalmazzák, amit a hekkertámadásban nem sikerült feltörniük a behatolóknak.

Az olaszországi hírek illenek a sorba, ugyanis az utóbbi hónapokban több NATO-tag is jelentette, hogy Oroszországból érte hekkertámadás a kormányzati kommunikációs rendszerét. Eddig Olaszország mellett Franciaország, Németország, az Egyesült Államok, Hollandia és Bulgária kormánya jelezte ezt.

Az olasz támadás híre azért is hergelte fel az olasz közvéleményt, mert sokan attól tartanak, hogy Oroszország hekkertámadásokkal is megpróbálhatja befolyásolni a közelgő olasz választásokat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.