Itt csak a keresztényüldözés elleni államtitkárság segíthet: dél-koreai misszionáriusokat utasítottak ki Kínából

A kínai kormány egyre keményebben csap le az országban tevékenykedő keresztény hittérítőkre, ezúttal Kína egyik legszegényebb, észak-keleti vidékén tartott razziát a rendőrség, majd kiutasítottak az országból legalább 32 dél-koreai keresztény misszionáriust.

A razzia persze nem csak a kereszténységgel függ össze: Pekinget az is idegesíti, hogy Dél-Korea rakétapajzsot telepítene az ország fölé. Szöulban hangsúlyozzák, hogy az intézkedés Észak-Korea ellen jelentene védelmet, de komoly, és várhatóan amerikai segítséggel megvalósuló fejlesztés Kínának sem tetszik.

Kínában korábban is tilos volt az idegen hittérítő munka, de a hatóságok nem nagyon törődtek a dél-koreaiakkal, akik egyrészt komoly humanitárius segélyeket is kiosztottak, másrészt nagy segítséget nyújtottak a menekülő észak-koreaiaknak is átjutni az észak-koreai-kínai határon. Utóbbi természetesen nem tetszett az észak-koreai vezetésnek, és többször kérték legfőbb szövetségesüket, a pekingi kormányt, hogy csapjanak le a határnál ólálkodó dél-koreaiakra.

Az elmúlt két évben azonban felborulni látszott ez a rendszer, több kínai politikus is a vallási szélsőségesek beszivárgására figyelmeztetett, és itt nemcsak a muszlim ujgurok között megjelenő szélsőséges szervezetekre gondoltak, hanem a főleg dél-koreai keresztény misszionáriusokra is.

Tavaly októberben meg is változott a vallási csoportokra vonatkozó kínai szabályozás, és év végre egyre több volt a razzia a keresztény misszionáriusok ellen.

A mostani rajtaütés során a rendőrök elkobozták a misszionáriusok telefonjait is, ezért a helyi keresztény csoportok attól tartanak, hogy a rendőrök a cellaadatok alapján leleplezik majd a régióban tevékenykedő többi hittérítőcsoportot is. (Financial Times)