98 százalékos nemzeti összefogással választották újra a türkmén elnököt

Gurbanguly Berdimukhammedow hivatalban lévő államfő győzött a vasárnapi türkmén elnökválasztáson- jelentette be a posztszovjet ország választási bizottsága.

Az országát diktatórikus módszerekkel irányító Berdimukhammedowot már harmadszor választották meg. 

A papírformának megfelelően a szavazatok 98 százalékát szerezte meg.

Az elnök mindenhol ott figyel - Fotó: AFP/STR

Berdimukhammedow ellen elvileg nyolc jelölt is indult (a Reuters a nevüket sem említi), de gyakorlatilag mindannyian vagy állami alkalmazottak, állami cégek vezetői vagy az állampárttal egyetértő ellenzéki pártok vezetői indultak. Nekik nyolcuknak sikerült 2 százaléknyi szavazatot összehozniuk, míg az elnök 98 százalékot kapott. A mostani eredmény még javulást is jelent a 2012-es eredményéhez képest, mert akkor csak 97 százalékot sikerült elérnie. A varázslatos siker után az elnök azt mondta, minden jelölt egyenlő esélyekkel indult.

Gurbanguly Berdimukhammedow  aranyszobra Aşgabatban - Fotó: AFP / IGOR SASIN

Az 59 éves államfő tíz évvel ezelőtt vette át az ország irányítását, miután meghalt az ugyancsak önkényuralmat fenntartó, életfogytig uralkodó Saparmurat Niyazov. Berdimukhammedow elődjéhez hasonlóan nem tűri a politikai ellenzéket, és elfojtja az elégedetlenkedő hangokat.  

Gurbanguly Berdimukhammedow - Fotó: AFP/Igor Sasin

A mostani választáson a részvétel 97,27 százalékos volt. Türkmenisztánban tavaly törölték el azt az alkotmányos kiegészítést, amely csak 70 éves korig engedte, hogy valaki elnök legyen, így Berdimukhammedow élete végéig hatalmon maradhat. Ráadásul a hivatali idejét is kibővítették, így idén már 7 évre választották meg, így kevesebbet kell a választáshoz hasonló formaságokkal bíbelődnie. (Reuters/MTI)