Államosíthatják azt a lakhatatlanná vált Grassalkovich úti házat, ami alatt 2010-ben több robbanás is történt

2017 február 13., hétfő 20:10
69

Akár állami tulajdonba is kerülhet az a budapesti, Grassalkovich úti ház, ami alatt – a vegyi anyagokkal szennyezett talajban – 2010-ben többször robbanás is történt, így a ház lakhatatlanná vált.

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint:

  • Pintér Sándor belügyminiszternek előterjesztést kell készítenie az ingatlantulajdonosok lakhatási feltételinek megoldására, és meg kell vizsgálnia, hogy indokolt-e, és lehetséges-e az ingatlan állami tulajdonba vétele.
  • Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter feladata, hogy biztosítson 80 millió forintot a környezetvédelmi hatóság határozatában rögzített tényfeltáráshoz és a beavatkozási terv elkészítéséhez.
  • Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek előterjesztést kell készíteni a tényfeltárás eredményéről, ez alapján az esetleg szükséges intézkedésekről, továbbá a kármentesítési beavatkozás megvalósításához szükséges költségek biztosításáról.

A területen vélhetően az 1960-as évektől szakszerűtlenül tároltak vegyszereket, a talaj a felszín közelében ólommal, nikkellel, rézzel, cinkkel szennyeződött. A Greenpeace környezetvédelmi szervezet összesítése szerint a területet később úgy adták el, hogy azt mentesíteni kell. A 2000-es években két társasházat építettek fel az ingatlanon.

2010-ben több robbanás is történt, amitől a felszínre került egy régi pince, tele lyukas hordókkal, vegyszeres üvegekkel. A lakóingatlanokat ezután életveszélyessé nyilvánították. A tulajdonosok pereket indítottak, de ezek még nem zárultak le – írja az MTI.

Frissítés: A cikkben korábban illusztrációként egy másik ingatlan képe szerepelt. A hibáért elnézést kérünk.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt