A takony- vagy nyálkahal mutatja a hadászat jövőjét

Csodás állat a nyálkahal (vagy takonyhal): nevéhez híven masszív nyálkaréteget képez maga körül, így aztán hiába kapják be a nála sokkal nagyobb ragadozóhalak, csak kiköpni tudják. Ezt itt lehet látni akcióban.

Annyira nyálkás a nyálkahal, hogy ha belerakjuk egy vödörbe, akkor pár óra alatt az egész vödröt elnyálkásítja. Ez azért van, mert a természet úgy intézte, hogy a nyálkahal kétféle proteint lő ki egymás után, amiből az egyik rugóként pattan ki, a másik pedig megköti a vizet, létrehozva egy "három dimenziós viszkoelasztikus hálózatot", magyarázza egy amerikai haditengerészetnek dolgozó tudós,  Dr. Ryan Kincer.

Ez a hatásmechanizmus már érthető, hogy megmozgatta az amerikai haditengerészet fejlesztőinek fantáziáját, akik most azon dolgoznak, hogy fonalként használják fel a rugószerű, tulajdonságaiban a pókfonalhoz is hasonlítható nyálkahal-proteineket. Ehhez E.Coli baktériumokat használtak fel, és a tudósok állítják, hogy létrehoztak egy olyan műanyagot, ami már a gyártásban is felhasználható. A nyálka-proteineket pedig arra szeretnék felhasználni, hogy harci repülőgépeket védjenek vele. (Qz, USA Navy, Bloomberg)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.