Németországban megindult a baloldal

Martin Schulz, a szocdemek kancellárjelöltje belökte a motort. Fotó: Carsten Rehder/dpa

Az INSA közvélemény-kutató szerint hosszú idő után először mutatják azt a számok, hogy akár tisztán baloldali pártokból álló koalíció is kormányra kerülhet Németországban. 

Három balra húzó pártnak a legfrissebb felmérés alapján együtt több széke lenne a Bundestagban, mint a kereszténydemokraták vezette jobboldalnak. 

Volt már hasonló helyzet, még 2013-ban, a legutóbbi választásokon, de akkor a szocdem SPD inkább a nagykoalíció továbbélésére szavazott, mint hogy összeálljon a szélsőbalos Baloldallal (Die Linke). 

A mostani számok szerint az SPD 31 százalékot tudhat maga mögött, Angela Merkel és a CDU-CSU 30-at. A Baloldal továbbra is 10 százalékon, a Zöldek pedig 7 százalékon, ami összesen 48 százalékot jelent a baloldalnak. A 2000 fős mintán készült felmérés alapján a jobboldali pártok (az 5 százalékos parlamenti küszöb miatti lemorzsolódás miatt) csak 47 százalékát tudnák megszerezni a szavazatoknak. 

Ez persze messze nem jelenti azt, hogy már biztos is a nagy baloldali koalíció, és persze messsze még a versenyfutás vége, de tény, hogy Martin Schulz SPD-jelölt színre lépése óta nagyot lódult a szekér, és ilyen kerek számai rég voltak a baloldali pártoknak Németországban. (Reuters)