Trump hetek óta tudta, hogy a főtanácsadója hazudott az orosz kapcsolatairól

külföld
2017 február 14., 19:15
comments 214

Donald Trump amerikai elnököt hetekkel ezelőtt tájékoztatták, hogy a tegnap lemondott nemzetbiztonsági főtanácsadója, Michael Flynn nem mondott igazat az orosz nagykövettel folytatott telefonbeszélgetéseiről – közölte Sean Spicer fehér házi szóvivő.

photo_camera A Trump-csapat, középen Flynn. AFP PHOTO / MANDEL NGAN

Azóta Trump csapata folyamatosan elemezte a helyzetet, és mostanra jutottak el odáig, hogy Flynn megbízhatatlan, ezért végül Trump szólította fel arra, hogy mondjon le, állítja a szóvivő. Ez ellentmond annak, amit tegnap lehetett tudni a lemondásról – eddig úgy lehetett tudni, hogy maga nyújtotta be a lemondását.

És egészen a közelmúltig a Trump-csapatból mindenki határozattan tagadta, hogy Flynn beszélt volna a szankciókról az oroszokkal.

Ehhez képest most azt mondta Trump szóvivője, hogy már hetekkel ezelőtt (talán már a három héttel ezelőtti kinevezése előtt is?) tudott róla Trump, hogy ez hazugság. UPDATE: azóta elmondta Spicer, hogy egészen pontosan 17 napja tud Trump Flynn hazudozásáról.

Flynn bukása egyébként egy hatalmas újságírói siker. A Washington Post kéttucatnyi forrásra hivatkozva írta meg, hogy Flynn hazudott az orosz nagykövettel folytatott beszélgetéseiről, és valójában szóba hozta a szankciók várható fellazítását, eltörlését. Mivel akkor még Obama volt az elnök, ez nem volt túl etikus húzás, sőt, egy régi amerikai törvényt meg is sért (a Logan-törvény szerint olyan ember nem folytathat külpolitikát az amerikai kormány nevében, aki nincs hivatalos pozícióban, bár ezért még soha nem ítéltek el senkit). Ráadásul ha Flynn hazudott az ő ügyében vizsgálódó FBI-nyomozóknak, akkor nagy bajban lehet.

Ennek fényében különösen vicces/visszatetsző, hogy Trump annyival intézte el a dolgot, hogy szerinte az az igazi probléma, hogy "illegális kiszivárogtatások" vannak Washingtonban – miközben ez pont hogy nem kiszivárogtatás, hanem kemény újságírói munka volt. (Persze amikor Hillary Clinton kampánycsapatának ellopott emailjeiről volt szó, akkor nem volt ezzel semmi gondja.)

Flynn volt egyébként az az ember, aki Donald Trump kampányrendezvényein a leglelkesebben skandáltatta a tömeggel, hogy "börtönbe vele!", azaz "lock her up".

Azóta egyébként az is kiderült, hogy Flynn egyeztetett az oroszokkal még a kampány alatt is, ami különösen érdekessé teszi az ügyét. (New York Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt