A pénzügyminiszter szerint a kongói kormánynak nincs pénze választásokat tartani

külföld
2017 február 15., 16:58
comments 76

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormányának nincs elegendő pénze a választások megtartására - közölte szerdán Pierre Kangudia kongói pénzügyminiszter.

A pénzügyi tárca vezetője szerint a voksolás megtartásához szükséges 1,8 milliárd dollár (522 milliárd forint) nem áll rendelkezésre az országnak. A közép-afrikai államban a választásokat korábban már több alkalommal elhalasztották.

Zavargások az elnök lemondásáért 2016 szeptemberében (Mustafa MULOPWE / AFP)
photo_camera Zavargások az elnök lemondásáért 2016 szeptemberében (Mustafa MULOPWE / AFP)

Kangudia elmondta, hogy ekkora összeget az országban uralkodó bizonytalan állapotok miatt is csak nehezen tudnának előteremteni. A kinshasai kormány költségvetése a 2016-os évben mindössze 8 milliárd dollárnak (2320 milliárd forint) megfelelő összeget tett ki.

Az elmúlt hetekben országszerte nőtt a bizonytalanság, miután a 2001 óta hivatalban lévő Joseph Kabila kongói elnök jelezte: mandátuma decemberi lejárta után sem kíván távozni az ország éléről. Az államfő bejelentése után több kongói fegyveres csoport mozgósításba kezdett. A választásokat a kongói kormány akkor határozatlan időre elhalasztotta logisztikai nehézségekre hivatkozva. 

Az ENSZ és a vöröskereszt keddi beszámolója szerint néhány nap alatt több mint százan haltak meg a hadsereg és a lázadók között kitört harcokban a Kongói Demokratikus Köztársaság középső részén.

Az ellenzékkel kötött egyezség értelmében a parlamenti és elnökválasztást még az idén meg kell tartani. Kabilát ugyanakkor azzal gyanúsítja az ellenzék, hogy mindig újabb cselekkel próbál hatalmon maradni.

A nyersanyagárak, így a réz és a kőolaj világpiaci árának összeomlása megcsappant adóbevételekhez vezetett. Az ország keleti felében pedig még mindig tucatnyi milícia aktív, ezek szintén hasznot akarnak húzni az ásványkincsekből.

Február elején a közép-afrikai Csád 1990 óta hatalmon lévő államfője, Idriss Déby Itno tábornok tájékoztatott arról, hogy országának szintén nincsen pénze a már 2015-ben esedékessé vált parlamenti választások megtartásához, és azokat határozatlan időre el kell halasztani. "Nélkülözésekkel teli időkben nincs mit tenni" - mondta az államfő. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.