Az EU legerősebb gazdaságai vétójogot akarnak Brüsszeltől a kínai befektetőkkel szemben

eu
2017 február 15., 15:32
comments 29

A német, a francia és az olasz kormány is azt szeretné, ha az Európai Unió több joggal ruházná fel a nemzetállamokat, hogy megvétózzanak kínai tulajdonszerzéseket a hightech szektorban. 

A Brüsszelnek írt közös levelet a német hírügynökség, a DPA szerezte meg, e szerint az EU legerősebb államainak kormányai jogot akarnak arra, hogy egyedi alapon kivizsgálhassák a kínai felvásárlásokat, és ha úgy találják szükségesnek, akkor meg is akadályozhassák azokat. A levél egész pontosan úgy fogalmaz, hogy jogi eszközöket akarnak adni a nemzeti kormányok kezébe, hogy közbeavatkozzanak, ha állami irányítású direkt befektetési kísérletet tapasztalnak.  

A probléma nem új keletű, tavaly már mi is írtunk arról, hogy a német kormány nem nézi jó szemmel, ahogy a stratégiailag kiemelt ágazatnak számító IT-szektorban kínai vállalatok vásárolnak fel német cégeket. Főleg mert legtöbbször a kínai vállalatok mögött a kínai államot lehet sejteni. 

(AFP/dpa / Julian Stratenschulte)
photo_camera (AFP/dpa / Julian Stratenschulte)

A most született közös levél igazságtalan versenyelőnnyel is érvel: mivel a kínai befektetők állami forrásokra hagyatkozva vásárolhatnak fel fontos cégeket. Az európai kormányok másik aggodalma, hogy a kínai befektetőknek (és így szerintük a kínai államnak) nem is a vállalatokra, hanem a birtokukban lévő technológiára és tudásra van elsősorban szükségük, melyek kiárusításával az európai piac versenyhátrányba kerülhet. De Angela Merkel bírálta korábban azt is, hogy nem egyenlő a felek hozzáállása a kérdéshez, hiszen német befektetők például sosem vásárolhatnának fel ilyen könnyedén kínai cégeket, számos akadályt gördít ugyanis a kínai állam az útjukba. 

A tavaly ősszel belengetett német javaslathoz most csatlakozott a francia és az olasz kormány is, azaz az eurózóna második és harmadik legnagyobb gazdasága, és ismerve a brüsszeli politika menetét, nehéz elképzelni, hogy ne történhessen valami előrelépés az ügyben. 

A német kormány már tett is konkrét lépéseket: tavaly a német gazdasági minisztérium visszavonta az engedélyt egy tranzakcióra, mely során a kínai Fujian Grand Chip Investment Fund felvásárolta volna 670 millió euróért a német chipgyártó Aixtron-t. Akkor az teremtett lehetőséget a beavatkozásra, hogy az amerikai hírszerzés figyelmeztette a németeket, hogy a vállalat chiptechnológiáját fel lehetne használni a kínai atomprogramban, és mivel a jelenlegi német törvények szerint a hatóságok megakadályozhatnak cégvásárlásokat, ha védelmi, katonai szempontok merülnek fel, itt közbe lehetett lépni. 

A mostani levél tétje viszont az, hogy az EU-s kormányok ennél szélesebb felhatalmazást kapjanak a tranzakciók megakadályozására. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.