Élőben közvetítették a Facebookon egy férfi halálra kínzását Szlovéniában

külföld
2017 február 15., 15:14
comments 125

Őrizetbe vette a szlovén rendőrség azt a két elkövetőt, akik hétfőre virradóra élőben közvetítették a Facebookon egy 26 éves fiatalember megkínzását, a képsorok segítették a rendőröket a tetthely azonosításában, az elkövetők őrizetbe vételében - közölte a helyi sajtó.

Az eset a délkelet-szlovéniai Krsko mellett, Podbocje településen történt. A rendőrség megállapította, hogy az áldozat és az elkövetők korábbról ismerték egymást, vasárnap este együtt ittak a helyi kocsmában. Szóváltásba keveredtek, majd a konfliktus erőszakba torkollott. Az áldozat másnap belehalt sérüléseibe.

A 20 és 29 éves tettesek - miután a rendőrség letartóztatta őket - azzal védekeztek, hogy alkohol befolyása alatt voltak. Cselekedetük súlyossága miatt akár 15 év börtönbüntetést is kaphatnak - írta a 24ur című szlovén napilap.

A közel fél órás brutális kínzást 250 ezren látták a közösségi oldalon, köztük sok fiatal.

A rendőrséget azonban az áldozat egyik barátja értesítette, a hatóságok pedig a világhálón lévő felvétel alapján azonosították a helyszínt. A fiatalember még élt, amikor kiérkezett a mentő, de másnap a kórházban belehalt sérüléseibe.

A Facebook a videót csak azután távolították el az oldalról, hogy a rendőrség erre figyelmeztette őket. Szakemberek szerint a Facebook egy automatikus algoritmuson keresztül megtalálja és eltávolítja a pornográf tartalmakat, ugyanakkor az erőszakos videókat egyenként ellenőrzi, és egy csoport mérlegeli azok eltávolítását. Ez pedig időigényes feladat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.