Két új kötelezettségszegési eljárást indított Brüsszel Magyarország ellen

Az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárások februári határozatait részletező jelentése szerint 

a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi forgalmazása miatt kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország és Románia ellen.

A bizottság indoklása szerint az uniós joggal szembe megy az a magyarországi szabályozás, ami arra kötelezi a kiskereskedőket, hogy a hazai és importált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre egységes árrést alkalmazzanak annak ellenére, hogy az importált termékek költsége a devizától és az árfolyam-ingadozástól függ.

Emellett az Európai Bizottság nyomatékosan arra kéri Magyarországot, hogy 

fogadja el a környezeti zajra vonatkozó intézkedéseket és készítse el az Európai Unió zajszennyezettségének csökkentését célzó uniós szabályok értelmében előírt stratégiai zajtérképeket és cselekvési terveket.

A bizottság szerint a magyar kormánynak még 2016 áprilisában küldtek felszólító levelet, és azóta történt előrelépés, de a magyar hatóságok azonban továbbra sem állították össze a budapesti agglomerációra vonatkozó stratégiai zajtérképeket és az ország jelentősebb közútvonalait és vasútvonalait érintő szükséges cselekvési terveket.

Ha Budapest két hónapon belül nem teszi meg a szükséges lépéseket, a bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet.