A NATO szerint az oroszok álhírekkel támadják a Litvániában állomásozó német katonákat

külföld
2017 február 16., 18:03
comments 183

A Spiegel szerint néhány napja ismeretlenek e-mailben azt kezdték el terjeszteni a Litvániában szolgálatot teljesítő német katonákról, hogy megerőszakoltak egy kiskorú lányt. A német katonák a NATO orosz agresszió elleni akciója miatt állomásoznak az országban.

A NATO tisztviselői a németekről terjedő e-mailekről azt mondták, hogy egy célzott támadásról van szó, ahol álhírekkel akarják lejáratni a lakosság előtt a Bundeswehr katonáit. Szerintük a módszer nagyon hasonlít arra, amikor tavaly Németországban egy Lisa nevű lányról olyan pletykák kezdtek el terjedni, hogy menekültek erőszakolták meg. Később azonban a rendőrség kiderítette, hogy nem igaz, és a lány egy 19 éves barátjánál volt, de az orosz média is beállt a kampány mögé, még a külügyminiszter is megszólalt az ügyben.Fotó: AFP/Matthias Balk/dpa

A német katonákról szóló híreszteléseket február 14-én a litván parlament elnöke és több szerkesztőség is megkapta. Itt egy e-mailben hosszan írtak arról, hogyan erőszakoltak meg egy litván lányt a német katonák öt nappal korábban.

A Spiegel szerint első ránézésre a levél annyira hitelesnek tűnt, azt a litván média egy kisebb része le is hozta hírként. 

A litván kormány gyorsan reagált a hírre, és miután a rendőrségnél és a német hadseregnél tisztázták, hogy nem történt ilyen eset, egyből tájékoztatták a sajtót.

Közben a NATO brüsszeli központját is tájékoztatták arról, hogy álhírekkel támadják a német egységeket.

A Spiegelnek a NATO egyik diplomatája azt mondta, hogy Oroszország újabb provokációjáról lehet szó, mivel az ország hevesen tiltakozott az ellen, hogy NATO-csapatok állomásozzanak a balti államok területén. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.